Förslaget: sätt upp en bom framför kända landmärket

Publicerad:
Trevifontänen är så populär att den oftast är överbefolkad
Foto: Getty Images
Trevifontänen är så populär att den oftast är överbefolkad

Turism & resor

Italien har länge haft problem med överturism och besökare som behandlar stadens kulturella arv respektlöst. Nu vill politiker i Rom sätta upp bommar framför Trevifontänen för att kontrollera turisterna.

Senast i somras infördes hårda beteenderegler i Rom för att kontrollera den eskalerande turismen i Italiens huvudstad. Nu kommer nästa förslag – bommar som skyddar Trevifontänen från besökare. Det är politikern Andrea Coia från Femstjärnerörelsen som står bakom förslaget, skriver CNN.

Turister badar och häller drinkar i fontänen

Trevifontänen är ett av Roms, och Italiens, kändaste landmärken. Fontänens popularitet har lett till nästan permanent överturism vid fontänen och det lilla torget som omger den. Att turister vid flertalet gånger har betett sig illa på platsen gör det inte bättre. Enligt CNN har turister badat i fontänen, vilket är förbjudet, och fulla turister har hällt sina drinkar i fontänens vatten. Andrea Coias förslag om skyddande bommar ska hindra människor från att sitta på fontänens kant.

Trevifontänen är placerad lite lägre än det omgivande torget så att besökare måste gå ner för en trappa för att ta sig till fontänen, men många väljer att sätta sig på trappan samt på fontänens kant vilket försvårar framkomligheten.

Det var 15 november som Coias skickade in en motion till Roms stadsråd.

– Jag lägger ram motionen eftersom de symboliska platserna i vår stad behöver mer kontroll och uppmärksamhet, sade Andrea Coias till CNN.

Foto: Liliana Esperanza / iStockphoto
Nu vill man hindra besökare från att sitta på Trevifontänens kant.

Enligt motionen är det redan upp till polis på platsen att avvisa de som sitter på Roms ”symboliska monument”, och att poliserna med dessa bommar istället kan lägga fokus på annat. Andrea Coias har även föreslagit vägspärrar på vägen till fontänen samt poliser som ska patrullera området vid Trevifontänen och andra kända landmärken som Colosseum. Detta ska delvis vara för att kontrollera turisters beteenden och delvis för att hindra försäljare som säljer saker utan tillstånd på platserna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA