Palma stoppar uthyrningar till turister

Publicerad:
Uppdaterad:
Mallorcas huvudstad Palma stoppar turister från att hyra privata bostäder.
Foto: Thinkstock
Mallorcas huvudstad Palma stoppar turister från att hyra privata bostäder.

Palma de Mallorca

Den spanska turistorten Palma på Mallorca försöker nu stoppa turisterna från att ta över staden.
De förbjuds att hyra invånarnas lägenheter.
– Vi behöver ordning, säger José Hila, chef över stadsplaneringen i Palma, till BBC.

Det blir allt vanligare att populära turistdestinationer på olika sätt försöker begränsa turismen.

Palma införde redan i början av året stopp för happy hour i staden för att begränsa fylleturisterna.

Nu förbjuder borgmästaren i Palma på Mallorca invånarna från att hyra ut sina lägenheter till turister, skriver BBC. Uthyrningarna har nämligen höjt hyrorna.

Ökat med 50 procent

Förbudet ska införas i juli 2018 och är det första av sitt slag i Spanien. Enligt Palmas borgmästare kommer staden bli ett exempel för andra städer som lider av massturism.

Palma har likt många andra städer runt i världen allt fler turister och det beror delvis på privat uthyrda bostäder genom webbsidor och appar, som Airbnb och Homeaway. Enligt uppgifter till BBC ska uthyrningen ha ökat med 50 procent mellan 2015 och 2017.

De lokala invånarna har märkt stora konsekvenser av det här. Hyrorna har drivits uppåt – så mycket som 40 procent sedan 2013 – men också försämrat stadsdelar som är populära för turister genom buller och dåligt uppförande.

Går att hyra ett hus

– Alla europeiska städer har transformerats över en natt av sådana här erbjudanden. Vi behöver ordning. Det kommer att finnas semesteruthyrning i Palma men bara där det måste finnas, säger José Hila, chef över stadsplaneringen i Palma till BBC.

Palma har sedan tidigare förbjudit reklam för privat uthyrning av lägenheter och infört rejäla böter för ägare och appar som bryter mot reglerna. Barcelona har vidtagit liknande regler.

Men det nya förbudet tas inte bara emot med öppna armar. Lokala handlare menar att semesteruthyrningen har ökat konsumtionen och för uthyrarna blir det ett ekonomiskt bakslag.

För den som fortfarande är sugen på att hyra ett privat hem kring Palma finns det sätt.

Det kommer nämligen fortsättningsvis vara fritt fram att hyra hus och stugor i och kring Palma. Det enda undantaget är hus som ligger inom skyddade områden, bredvid flygplatsen eller i industriområden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA