Hit reste svenskarna helst i sommar

Publicerad 2018-08-15

Trots att sommaren varit som gjord för att spendera på hemmaplan så reste svenskarna rätt så mycket i sommar. Här är platserna de reste till.

Sommaren 2017 var inte en höjdare, och det satte sig i människors minne. Så när sommaren 2018 kröp närmare valde svenskarna att ta det säkra före det osäkra, och boka en resa till solen.

– Tack vare den dåliga sommaren förra året så var många ute i god tid. Så det var ganska många som reste, men det såldes inte lika många sista minuten-resor, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Medelhavssol och storstadspuls

Många av svenskarna valde att resa iväg till medelhavet eller till någon storstad. Resorna till Paris ökade med 43 procent under sommaren.

– Det är kul att Paris är tillbaka. Det är staden som lockar, med sina parker och restauranger, säger Lina Eklund.

2015 tappade Paris många besökare på grund av oroligheter i staden, och destinationen rasade i popularitet. Men nu är staden återigen på topplistan, på femte plats.

Storstaden Paris passar resenären som inte vill ha sol och bad.

Även Turkiet rasade efter oroligheter i landet men har nu återhämtat sig. Resor till mindre turistorter som Dalaman ökade med hela 172 procent och favoriten Antalya ökade med 67 procent.

– Jag tror att många förälskade sig i Turkiet för länge sedan och nu är man inte rädd längre.

Sist men inte minst har Rhodos klättrat på topplistan och bokningarna till den grekiska ön har ökat med 64 procent. Ön är speciellt populär för resenärer som vill öluffa runt i Grekland och besöka öar som Tilos, Symi eller Nisyros.

– I år ser vi att många har flugit till Rhodos och sedan rest vidare till de mindre öarna. Först spenderar man några dagar i Rhodos stad vilket är väldigt mysigt, sedan reser man vidare till de genuina öarna där det finns två hotell på hela ön. Det lockar - och man får mer än bara Rhodos.

I Rhodos finns det någonting för de flesta sorters turisterna.

Kräsna turister

Dagens resenärer blir allt mer kräsna när det kommer till att välja semesterort. Det räcker inte längre att sola och bada under semestern.

– Man vill upptäcka den där byn i bergen, komma närmare lokalbefolkningen, hitta den där loppisen och hitta snygga hotell som är instagramvänliga. Man vill upptäcka och kunna berätta någonting när man kommer hem.

Detta har satt press på turistorterna, och medan vissa klarar sig på de upplevelser som redan finns i området försöker vissa anpassa sig till den nya sortens turist, bland annat på hotellen.

– Rhodos har många koncepthotell - vuxenhotell, barn/familjehotell med lite högre standard, snygga hotell som sticker ut. Det finns bra alternativ att välja bland, säger Lina Eklund.

Hit reste svenskarna sommaren 2018

Charter

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania (2)
 3. Rhodos (5)
 4. Larnaca (3)
 5. Split (4)
 6. Antalya (ny!)
 7. Kos (8)
 8. Heraklion (9)
 9. Zakynthos (ny!)
 10. Las Palmas (ny!)

Reguljärflyg

 1. London (1)
 2. Prag (3)
 3. Barcelona (2)
 4. Malaga (8)
 5. Paris (ny!)
 6. New York (5)
 7. Palma de Mallorca (6)
 8. Rom (4)
 9. Alicante (9)
 10. San Francisco (7)

Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online med avresa 1 juni till 10 augusti 2018

LÄS VIDARE