SJ storsatsar på linjen Stockholm - Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:
SJ vill utöka trafiken mellan Stockholm och Göteborg med fler avgångar och snabbare tåg.
Foto: SJ
SJ vill utöka trafiken mellan Stockholm och Göteborg med fler avgångar och snabbare tåg.

SJ

SJ vill ha fler snabbtågsavgångar och kortare restid mellan Stockholm och Göteborg nästa år.
– Det här är första steget på en mer långsiktig satsning. På sikt vill vi utöka antalet platser på sträckan med 50 procent, säger Maria Hofberg, affärschef på SJ.

Det är en ökad efterfrågan från resenärerna som har fått SJ att ansöka om fler avgångar mellan de två storstäderna. Ansökan som lämnats in till Transportstyrelsen innehåller även snabbare tåg, så kallade nonstop-tåg som går mellan Stockholm och Göteborg på 2 timmar och 50 minuter.

Fler snabba tåg

SJ vill ha två nya nonstop-tåg, den ena är en morgonavgång från Göteborg till Stockholm med avgångstid kl 06.55. Den andra är en ny avgång från Stockholm till Göteborg klockan 18.07, måndag-torsdag. Totalt blir det elva nya avgångar per vecka i vardera riktningen.

– Allt fler väljer tåget framför flyget och i nuläget finns det ingenting som tyder på att den trenden kommer att mattas av, tvärtom. Folk blir mer och mer miljömedvetna och det är ingen hemlighet att koldioxidutsläppen från en flygresa mellan Stockholm och Göteborg motsvarar de från 50 000 tågresor på samma sträcka, säger Maria Hofberg.

Rustar upp X 2000

SJ:s ambition är att trafiken ska öka kraftigt på sträckan de kommande fem åren. Förutom att rusta upp alla trettiosex X 2000-tåg för 3,5 miljarder har bolaget även beslutat att köpa helt nya snabbtåg med en toppfart på 250 kilometer i timmen. De nya tågen ska rymma omkring 350-400 resenärer och beräknas vara på spåren 2022.

I slutet av september fastställs nästa års tågtidtabell som börjar gälla den 9 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA