Vilken är egentligen den bästa sportquiz-frågan?

Marcus Leifbys nyhetsbrev vecka 22

Publicerad 2023-06-01

De senaste dagarna har jag tävlat i frågesport, ett par gånger med min kompis Emil i något som heter Quizaleta som sänds på internet, en gång på en krog i Birkastan i Stockholm där ”Äpplet” och hans lag ”Rosskopf” kom först till 21.


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


En av många frågor jag brottades med var ”I vilka åtta städer har det spelats allsvenska fotbollsderbyn genom åren?”.

En riktigt bra fråga, grubbla på den ni.

För oss som aldrig kommer att vinna OS-guld eller den finska orienteringstävlingen Jukolakavlen finns det ett sätt att åtminstone komma nära den där sortens segersötma-suttande, och det är att svara rätt på;

Hur många OS-guld tog Eric Heiden i Lake Placid 1980?

Föda ett barn, säger kanske någon. Bli förälder. Kanske. Åka hem från BB med ett litet knyte. Det är en härlig känsla. Men har du provat att sätta samtliga lag som spelade i Elitserien 1993?

Obeskrivligt.

Vetgirighet är ett bra ord som beskriver precis vad det handlar om, att visa alla andra att kunskap föreligger och att klokhetens källa är bottenlöst som ett småländskt kärr.

Vad heter kompositören som skrivit Radiosportens intro ”Mucho Gusto”? 

Varje gång jag utsätter mig själv för sportquiz är det som att sätta sig i ett husförhör. Klarar jag inte svara på vilka Sverige slog ut i bordtennis-VM 1989 måste jag skämmas inför far och mor, en tandlös gammelfarmor och den där jävla rullsyltan som står där på skänken och blänger.

Ett sportquiz är inget ”spottkviss” som ger ett par sekunders ära och berömmelse på en pub i Härnösand, att vinna ett välkomponerat sportquiz är ett nationellt prov i anständighet, en gulbrun linjal som mäter väsentlig men i vardagen fullständigt oanvändbar lärdom.

Vilket år slutade Åke Strömmer på Radiosporten? 

Frågesporten har varit närvarande i etermedia så länge jag levt. ”Kontrapunkt” (nåja) och ”Kvitt eller dubbelt”. Ni minns väl Birger Fält som 1986 tävlade i frågor om Vasaloppet? Jag har sett på ”Notknäckarna””Hur gör djur””På Spåret” och ”Jeopardy”. På senare tid har jag gett upp och ser ingenting, och några seriösa sportquiz-program har aldrig gjorts. Åke Strömmer dök faktiskt upp i teve (året skriver jag inte eftersom det är svaret på frågan ovanför) med programmet ”Minnesmästarna” men det hade ingenting med sport att göra. En av svett högblank Lasse Granqvist försökte sig på en tv-karriär som Radiosporten-profil 1997 med ”Massor av sport” men formatet skrotades snabbt. Under pandemin rafsade TV4 ihop ett sportfråge-frågesport-program som hette ”Sportmästarna” vilket var förkrossande uselt.

SVT har under någon säsong släpat in sina vintersportprofiler (Jacob Hård, Anders Blomquist... Jacob Hård, och några till) i en sorts frågesportsprogram kallat ”Vintermästarna”. Enligt SVT själva ”en rolig, spännande och prestigefylld frågesport”. För alla tittare? En tarmsköljning. Trots oanade resurser har SVT lyckats göra frågesporten om sport så töntig och krystad att man nästan hoppas på ytterligare lite växthuseffekt så att de åtminstone tvingas släppa skidsporten och gå över till en frågesport om pilkastning eller rallycross. 

Vad hette norrmannen som alltid ville slå Kenneth Hansen på käften efter tävlingarna i Arendonk, Belgien? 

Att sitta på ett sportquiz är att vänta på den optimala frågan, den som bara du och ingen annan i hela världen kan svara på. Som att Leif Larsson var den som kommenterade Björne Väggös fäktningssilver i Los Angeles 1984, eller att Böna Johansson var den som åkte ut på isen efter Börje Salmings mäktiga Canada Cup-hyllning 1976.

I drygt 40 år har jag väntat på ett relevant, rafflande och högtidligt sammansatt sportquiz som kan skilja agnarna från vetet, ett frågebatteri som skiljer de okultiverade svinen från oss koryféer som kan allt om kendo.

När kommer det?

En sista fråga.

Nämn så många svenska tennisspelare som möjligt av de 16 som gick in i huvudturneringen i Australiska öppna 1989.

//////////////////////

I förra veckan skrev jag om rally och kartläsar-talangen Maja Bengtsson och jag kan inte nog understryka hur mycket jag tycker om att gå på rally. 

//////////////////////

Efter kaosderbyt på Tele2 har den ena världsfrämmande tanken efter den andra dryftats, en av få texter som är värda att läsa är den här som Ulrika Stahre skrev.

//////////////////////

Någon dag senare slog Peter Kadhammar till med det här vidunderliga alstret, jag tycker Kadhammar skriver jättebra – om skolmat.

//////////////////////

Nicklas Kulti, Niclas Kroon, Stefan Edberg, Peter Lundgren, Magnus Gustafsson, Janne Gunnarsson, Lars-Anders Wahlgren, Joakim Nyström

Mikael Pernfors, Jonas Svensson, Johan Carlsson, Jan Apell, Anders Järryd, Magnus Larsson, Tobias Svantesson, Mats Wilander.

Hur många tog du?

Marcus Leifby


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!