Profilernas upprop: Ett felaktigt beslut

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Beslutet att slopa cup- och seriesegrare i ungdomsfotbollen har väckt starka reaktioner.

Nu agerar nära 300 före detta elitspelare och kända fotbollsprofiler i nätverket ViLirare gemensamt.

I ett skriftligt upprop, som publiceras på Sportbladet, kritiserar de svensk fotbolls nya regler.

– Vi tycker att beslutet är felaktigt, fattat på fel grunder. Det är ett problem för vuxenvärlden, inte för barnen, säger tv- och fotbollsprofilen Bo Petersson som grundat nätverket.

Svenska Fotbollförbundet fattade nyligen beslut om att det blir förbjudet att utse seriesegrare i tävlingar (serier och cuper) för lag med spelare upp till 12 år. Beslutet, som röstades fram på Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte kommer att börja gälla från och med 1 januari 2017.

Beslutet har väckt starka åsikter.

Stor erfarenhet

Och nu ger sig organisationen ViLirare in i debatten. I nätverket finns 300 personer, merparten före detta spelare med stor erfarenhet av elitfotboll.

 – Jag har tillfrågat samtliga ambassadörer och en övervägande majoritet tycker att beslutet är felaktigt, säger Bo Petersson som grundade nätverket för ett och ett halvt år sedan i syftet att verka för fotbollens goda krafter och ta tillvara på kompetens hos före detta spelare och ledare.

ViLirare gör nu ett skriftligt upprop som publiceras på Sportbladet. Bakom uppropet finns före detta stjärnor som Anders Limpar, Malin Swedberg, Nicklas Kindvall och förre IFK-målvakten Bengt Andersson.

ViLirare efterlyser än mer debatt kring beslutet som är fattat av svensk fotboll. I sitt upprop påpekar nätverket vikten av att minska tävlingshetsen, men påpekar att det bör ske via utbildning och dialog av ledare istället för att plocka bort möjligheten att tävla.

– Om man säger att det finns spelare som inte bra av att förlora så kan man undra hur de ska lära sig att hantera de känslorna när de inte får tävla? Det är klart att vi måste ha ledare som förstår hur vi ska hantera barn som upplever motgång, säger Bosse Petersson och fortsätter:

– Innan vi provat linjen med mer samtal och dialog kan vi inte lösa problemet genom att skapa fler regler. Barngrupperna blir förlorarna. Vuxenvärlden fattar ett beslut som drabbar barnen innan de ens har provat den andra linjen, säger han.

”Det är den stora biten”

Han och ViLirare är medvetna om att det redan i dag finns flera distrikt där man inte räknar tabeller upp till  omkring 11-12 år. Och han säger att "jag kan köpa" att man slopar tabellerna, om möjligheten till att tävla vid cuper hade funnits kvar. Enligt Svenska fotbollförbundet kommer det finnas möjlighet att söka dispens, men det är i dagsläget oklart hur.

– Det är den stora biten. Att man dragit cuper och tabeller över en kam. Många vet hur mycket de stora cuperna betyder och vad de unga spelarna kan lära sig. Nu ska det vara ett regelverk som gäller för alla. Det är inte fler regler som behövs, säger han.

”Har man frågat barnen?”

Bo Petersson säger att han känner till värdegrunderna, men att han ser att problemet är att de berörda inte vet hur de ska hantera det.

– Det är det vi menar med dialog och utbildning. Satsa pengar på att utbilda istället för att förhindra en ny generation spelare det roligaste de vet: att tävla och hänga en medalj runt halsen, säger han.

Han efterlyser också barnens perspektiv på frågan, som han anser blivit för lite belyst på vägen fram mot ett beslut.

– Har man frågat barnen? Vi saknar det, vi har i alla fall inte lyckats få fram det perspektivet tillräckligt. RF (Riksidrottförbundet) och Svenska fotbollförbundet anser i sina dokument att barnen ska vara delaktiga i sitt eget idrottande, men här tror jag att man har missat ganska grovt. Vi har försökt att få fram vad förbundet har att referera till. Det skulle jag gärna vilja veta, säger Bo Peterson.

”Direkt felaktigt”

Fotbollsförbundet har inget emot att det blir debatt och diskussion i frågan.

– Diskussion och debatt är bra, vi vill alla fotbollens väl men vi har olika infallsvinklar. Beslutet och hela vår spelarutveckling bygger på forskning, studier och avhandlingar, säger förbundets kommunikationschef Niklas Bodell och fortsätter:

– Redan i dag tillämpar 18 av 24 distrikt åldergränser för att kora segrare i cuper och serier. Det har gjort att vi redan kunnat se framgången med det här.

ViLirare menar att ni inte utgår från barnen när ni bestämmer det här, att ni inte frågat dem. Vad säger du om det?

– Det är direkt felaktigt. Våra utbildningsplaner bygger på forskning som i allra högsta grad har frågat barnen, säger Niklas Bodell och avslutar:

– Tittar man på våra ungdomslag upp till U21 så har vi aldrig varit så framgångsrika som vi är nu, så något rätt måste vi göra.

Läs det öppna brevet

ViLirare: Barnidrott är till för barnen

Sportbladets krönikörer om beslutet

Wegerup: Ska vi bädda in dem i bomull – eller lära dem hantera verkligheten?

Bergström: Fler fortsätter spela – och svensk fotboll får fler potentiella proffs

Sportbladets serie om idrottsföräldrar

Stefan Holm möter Nicklas Lidström och Kennet Andersson

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.