Utredning avslöjar nya felaktigheter

Publicerad:
Uppdaterad:

Volkswagens utsläppsskandal

800 000 bilar kan vara omfattade av felaktiga koldioxidutsläpp enligt VW

1 av 2 | Foto: AP

800 000 bilar, såväl diesel- som bensindrivna har felaktiga utsläppsvärden när det gäller koldioxid med för lågt satta bränsleförbrukningssiffror.

Volkswagen bekräftar den nya upptäckten efter en internutredning. Notan för VW kan landa på 19 miljarder kronor.

– Volkswagen AG:s ledning beklagar djupt den här situationen, säger Matthias Müller, vd för koncernen.

■ ■ ■ VW-SKANDALEN PÅ 35 SEKUNDER.

I slutet av september uppdagades Volkswagen-skandalen då utsläppsvärdena för dieselbilarna i USA angav mindre nivåer i testerna än vad som skedde i verkligheten. Då handlade det om dieselbilarnas utsläpp av kväveoxid.

Under måndagen gick EPA, USA:s motsvarighet till Miljödepartementet, ut och och meddelade att ytterligare en dieselmotor skulle vara drabbad.

Sent under tisdagskvällen kom nästa information, den här gången från Volkswagen själva.

Under deras interna utredningarna har de sett oklara utsläppsnivåer även när det handlar om koldioxidutsläppen (CO2), där majoriteten av de bilar som omfattas har dieselmotorer, vilket innebär att även bilar med bensinmotorer kan vara påverkade.

Avsätter 2 miljarder euro

”Baserat på nuvarande vetskap kan cirka 800 000 bilar från Volkswagen-koncernen vara påverkade. En första uppskattning ger en ekonomisk risk på cirka två miljarder euro”, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Den tyska koncernen, där bilar som VW, Seat, Audi och Skoda ingår meddelar att en ledningsgrupp omedelbart kommer starta en dialog med de ansvariga typgodkännandemyndigheterna gällande konsekvenserna av dessa upptäckter.

”I samband med genomgången av alla processer och arbetsflöden i samband med dieselmotorer stod det klart att CO2-nivåerna och därmed bränsleförbrukningssiffrorna för några modeller var för lågt satta under certifieringsprocessen för CO2. Majoriteten av dessa bilar har dieselmotorer”, skriver de vidare.

”Smärtsam process”

– Från första början har jag arbetat hårt för ett obevekligt och omfattande klargörande av händelserna. Vi stoppar inte för något eller någon. Det här är en smärtsam process men det är vårt enda alternativ. För oss är det enbart sanningen som räknas. Det är basen för den grundläggande omstrukturering som Volkswagen behöver, säger Matthias Müller, VD för Volkswagen-koncernen och tillägger:

– Volkswagen AG:s ledning beklagar djupt den här situationen och önskar att understryka sin målmedvetenhet att systematiskt fortsätta längs den inslagna vägen mot klarläggande och transparens.

Det är oklart om de 800 000 bilarna finns i Sverige.

– Vi har i nuläget inte någon sådan information, men så fort vi har den kommer vi att kommunicera den, skriver Marcus Thomasfolk på Volkswagen-gruppen i Sverige i ett mejl till Aftonbladet Bil.

Bland de berörda modellerna finns Volkswagens Polo och Golf samt modeller tillhörande Audi, Seat och Skodabilar, enligt tyska tidningen Der Spiegel.

De nya uppgifterna gjorde så att VW-aktien föll ytterligare på börsen i Frankfurt. Efter 20 minuters handel föll den 8,5 procent, skriver Affärsvärlden.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

MER OM MIN BIL