EU kravet på VW: Alla detaljer inom 10 dagar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: MICHAEL PROBST/TT/REUTERS
Mängden koldioxidutsläpp redovisas på en Volkswagen Passat Diesel på bilmässan i Frankfurt 2015.

Volkswagens utsläppsskandal

Fullt fokus och press från EU.

Nu har Volkswagen fått tio dagar på sig.

Torsdagen den 19 november måste Volkswagen redogöra för sitt senaste utsläppsfusk som rör 800 000 bilar.

Det var i förra veckan som Volkswagen berättade att de hittat oegentligheter kring utsläpp och förbrukningssiffror rörande 800 00 bilar. Dessa hade påträffats vid en internutredning och gällde både bensin- och dieselbilar från Volkswagen, Skoda och Seat – och innebar att förbrukningssiffran för flera modeller var ”för lågt satt”.

Men sen dess har det varit tyst – för tyst enligt EU.

Kräver svar

Det är Wall Street Journal som rapporterar att EU:s klimat- och energikommissionär Arias Canete framfört krav till VW-koncernens nya chef, Matthias Müller, att alla korten ska upp på bordet – och det senast den 19 november.

Det senaste fusket kan komma att innebära att flera länder, däribland Tyskland, Frankrike och Storbritannien (även Sverige), kräver biljätten på restskatt och böter. Detta eftersom de har skatteregler direktkopplade till koldioxidutsläppen.

Sänkt betyg

Utsläppsfusket beräknas enligt branschanalytiker kunna sticka iväg till otroliga 350 miljarder kronor. Något som marknaden reagerade starkt på. Aktieraset fortsätter och som lök på laken har dessutom kreditvärderingsinstitutet Fitsch nedgraderade koncernens betyg från A till BBB+.

Vad som kommer fram den 19 november återstår att se…

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

MER OM MIN BIL