Volvos storsatsning – blir störst i England

Av: 

Felix Björklund

Volvo

Först Göteborg, sen Kina och nu London.

Volvo storsatsar på självkörande teknik och redan nästa år kommer tester utföras i tre olika länder.

– Olycksstatistiken kommer otvivelaktigt sjunka drastiskt, säger Peter Shaw, vd för Tatcham Research.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Det är ett tag sedan som Volvo för första gången yppade att de skulle börja testa självkörande bilar på hemmaplan. Men sedan har utvecklingen accelererat rejält.

2017 är det tänkt att 100 bilar ska rulla i i Göterborgstrafiken, men nu avslöjar Volvo att de kommer att ske på flera ställen.

Även London kommer i början av 2017 få ett gäng halvautonoma Volvobilar – och 2018 ska det ha skalats upp till 100 helautonoma bilar. Projektet som kallas för ”Drive Me London” kommer därmed vara Storbritanniens största och mest omfattande testprogram med självkörande bilar.

– Autonom bilkörning är ett stort steg framåt när det gäller säkerhet. Ju fortare självkörande bilar kommer ut på vägarna, desto tidigare kan vi börja rädda liv, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo.

Olyckorna minskar drastiskt

London-testet är det tredje projektet med autonoma körningar, och Volvo visar tydligt att man vill ligga i framkant och göra det här till en paradgren. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur intimt förknippat med säkerhet det är. Volvo anger att oberoende forskning kan minska olyckor med upp till 30 procent.

– Fordonstillverkare förutspår att de autonoma fordon som är kapabla till att helt ta över förarens jobb under vissa delar av bilfärden kommer att lanseras någon gång från år 2021. Olycksstatistiken kommer otvivelaktigt sjunka drastiskt. Vi har redan sett detta med införandet av automatisk nödbroms på många nya bilar. Forskning i USA av NHTSA förutspår att 2035, som ett resultat av självkörande och uppkopplade bilar, kommer krockarna att kunna minskas med 80 procent. Och när olyckan inte går att undvika, kommer krockhastigheten också att sjunka tack vare det självkörande systemet, säger Peter Shaw, vd för analysföretaget Thatcham Research.

Flera vinster

Men det är inte bara säkerhetsvinster som kommer att göras med självkörande bilar. Trafikflödet blir jämnare, köerna minskar och det gör även miljöfarliga utsläpp.

– Det finns flera fördelar med autonoma bilar. Det är därför som regeringar runtom i världen måste anpassa lagar och infrastrukturen så att autonoma bilar kan komma ut på vägarna så snart som möjligt. Bilbranschen kan inte göra det på egen hand, utan vi behöver också politikernas hjälp, säger Håkan Samuelsson.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Bilen kan inte köra – så här blir det istället

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo

Fordonsindustri

Bilar

London

MER OM MIN BIL

Volvo: Finessen är enormt attraktiv

Volvo och Uber i nytt samarbete

Gör succé i världen – men tappar i Sverige