Mankell om sista Wallanderboken

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Inga mer böcker om den populäre polisen

För 10 år sedan sa Henning Mankell att han hade skrivit den sista Wallander–boken. I år kom det ut en till – men nu är det slut med deckarförfattandet säger stjärnförfattaren.

Henning Mankells böcker om Ystadspolisen Kurt Wallander är några av Sveriges mest sålda deckare. Men nu är det slut. 17 år efter att Henning Mankell gav ut den första boken i serien om småstadspolisen och vardagshjälten Wallander så säger han sig ha skrivit den sista boken i serien. Det är dock inte första gången författaren säger så – egentligen skulle den sista boken i serien varit ”Pyramiden” som kom ut 1999, men i år kom ännu en bok ut: ”Den orolige mannen”, som fokuserar mer på Wallanders dotter Linda.

– För precis tio år sedan skrev jag det som handen på hjärtat verkligen var den sista boken. Men sedan fick jag en känsla av att det kunde finnas ytterligare en historia som handlade mer om honom själv, säger Mankell .

Inga fler deckare

”Den orolige mannen” kan alltså vara den sista boken om Kurt Wallander, Linda och Ystads polisen. Wallander är pensionerad. Och kanske ska även Henning Mankell pensionera sig från deckargenren.

– Just nu känns det som att det är väldigt många andra sätt att skriva och formulera historier som är angelägnare, säger han.

Henning Mankell är precis färdig med en pjäs om Olof Palme och har börjat skriva på en ny skönlitterär bok.

Köp nya
Wallenderboken

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln