Böckerna som har dragit in miljarder

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

De har sålts i flest upplagor i världen

De har spridits över världen i miljarder exemplar.

Böckerna nästan alla vet vilka det är – oavsett var i världen vi befinner oss.

De böcker som finns i flest kopior i världen är Bibeln och Mao Tsedongs lilla röda. Den tidigare skriven för tusentals år sedan – den senare kom 1966 och kom att bli en symbol för kulturrevolutionen och de vänstervridna idéerna. De båda böckerna har, var och en, sålt i över en miljard kopior.

Efter de två giganterna bland böcker – böckernas böcker – följer Koranen. Och, kanske inte helt väntat, Charles Dickens ”En berättelse om två städer”. Dessa båda böcker finns i över 100 miljoner exemplar världen över.

Fantasy och romaner

Dan Browns ”Da Vinci koden” rapporteras ha sålt uppemot 80 miljoner exemplar, kultboken ”The Catcher in the Rye” av J. D. Salinger i 65 miljoner och Paulo Coelhos Alkemisten i ungefär samma antal.

J.K. Rowlings succéserie Harry Potter är en av de moderna böcker som sålt bäst. Minst 50 miljoner exemplar tros cirkulera i världen. Det är ungefär lika många som ”Anne Franks dagbok” och J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen”. Även ”And Then There Were None” av deckarlegendaren Agatha Christie har sålt i den storleksordningen.

En deckare största svensken

Den svenska bok som har sålts i allra flest exemplar är, redan, Stieg Larssons ”Flickan som lekte med elden”. Deckarfenomenet beräknas ha sålt i över 10 miljoner exemplar världen över sedan den kom år 2005.

”Det största internationella Sverige har exporterat sedan Abba”, som en amerikansk tidning skriver.

Köp dem på
Bokus

Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln