J.D. Salinger stoppade svensk bok i USA

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25

AP och New York Times slåss för svensken

Författaren J.D. Salinger, 90, vann mot svensk författare i rätten. Svensken har plagierat Salingers klassiker ”Räddaren i nöden”, och utgivningen stoppas nu i USA.

I våras kom en svensk förläggare från Borås ut med en bok på egna förlaget ”Windupbird Publishing”, under pseudonymen J.D. California.

Boken heter ”60 Years Later - Coming Through the Rye” och är skriven som en fortsättning på J.D. Salingers kultroman "Räddaren i nöden" från 1951. Den handlar om huvudpersonen Holden Caulfields liv nu, 60 år senare, då han är en 76–årig pensionär på ett ålderdomshem.

”Har vänt honom ryggen”

Problemet är att J.D. Salinger själv, som idag är 90 år och lever ett tillbakadraget liv, inte har godkänt att en fortsättning skrivs. Den svenske författaren menar dock att han har rätt att skriva en fortsättning på verket.

– Det finns likheter, men det finns det i många kriminalromaner också till exempel. Man kan inte ta en sorts skrivstil och säga att ”det är min stil”, sa han till Dagens Nyheter tidigare i år.

Valet av bok var genomtänkt.

– Den var som klippt och skuren för min idé. Vad händer med karaktärerna man skapar? Lever de vidare i en annan värld, i en annan dimension? Salinger har ju själv inte velat prata om sin karaktär, Holden Caulfield, utan han har vänt honom ryggen, säger svensken till Svensk Bokhandel.

Anklagas för plagiering

När Salingers förläggare läst ”60 Years Later - Coming Through the Rye”, så stämde den gamle författaren svensken för brott mot upphovsrättslagen. Salingers advokater hävdar att den nya boken är ett plagiat, den har lånat för mycket från originalet. Bland annat menar de att figuren Holden Caulfield tillhör författaren och är skyddad av upphovsrättslagen. I stämmningsansökan skriver de:

"Uppföljaren är ingen parodi och den kommenterar inte eller kritiserar originalet. Det är helt enkelt stöld"

Den svenske författaren visste att hans bok skulle skapa uppståndelse, men säger att han inte trodde att han skulle bli stämd.

– Jag kände att det skulle bli stor uppmärksamhet redan när jag skrev, fast jag visste inte att jag skulle bli stämd. Hade vi ringt och frågat, så hade de sagt nej utan att veta vad boken handlade om. Men man måste våga för att vinna. De försöker krossa oss och skrämma livet av oss. Det är ju så det går till. Vår advokat trodde att det kostat minst en miljon att sammanställa materialet, sa han i början av sommaren.

Att J.D. Salinger stämde den svenske författaren utlöste en vild debatt i bloggsfären och fick flera stora medieinstitutioner att gå i taket och försvara boken. I en gemensam apell krävde tidningen New York Times, nyhetsbyrån AP och de två stora medieföretagen Gannett och Tribune att Coltings bok ska få säljas i USA. Medieföretagen hänvisar till yttrandefriheten.

Unikt beslut

Den första juli i år beslutade en domare i New York att det är möjligt att upphovsrättskydda en figur i en bok. Det är första gången har en amerikansk domare slagit fast att en enskild karaktär från ett enda litterärt verk går att upphovsrättsskydda. Domaren satte stopp för vidare utgivning av boken i USA.

Tillslut förlorade svensken i rätten och uppföljaren till ”Räddaren i nöden” förbjöds på obestämd tid i USA.

”60 Years Later – Coming through the rye” har fått mer internationell förhandspublicitet än någon annan bok av en svensk författare.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln