Spanien hetast i höst

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Litteraturpärlorna du inte får missa

En av Sveriges ledande Spanienexperter, Thomas Gustafsson, berättar vilka spanska böcker du inte får missa. Och förklarar varför årets Bokmässa har Spanientema.

Tomas ”TG” Gustafsson

Den 24 september drar årets bokmässa igång för 25:e året i rad. Denna gång med tema Spanien, dels för att det är 70 år sedan det Spanska inbördeskriget tog slut, men också för att uppmärksamma den spanska litteraturens framgångar de senaste åren.

— Spanien är en kulturell stormakt och har en rik litterär skatt som nu svenskarna får en chans att bekanta sig med närmare, säger Thomas Gustafsson, som är en av Sveriges ledande Spanienexperter och själv aktuell med en ny Spanienbok på bokmässan.

— De senaste åren har det dessutom getts ut en mängd ny och spännande spanskspråkig litteratur. Spanska är ett världsspråk och totalt finns det över 400 miljoner människor världen som talar spanska varje dag, nu kommer denna litteratur till Göteborg. Dessutom uppmärksammas litteratur på de spanska regionala språken baskiska, katalanska och galiciska.

Thomas Gustafsson har i många år arbetat som utrikeskorrespondent åt Aftonbladet i Madrid och har ett brinnande intresse för spansk historia och kultur. På bokmässan blir det premiär för hans senaste fackbok ”Spanien – En färd genom historien” som berättar om Spaniens historia från forntid fram till i dag.

Spansk litteratur i historien

Redan under medeltiden hade spansk kultur ett stort inflytande i världen, berättar Thomas Gustafsson. Men framförallt under den Spanska stormaktstiden och den spanska Guldåldern på 1500– och 1600–talen påverkade spansk kultur och litteratur världen enormt. Den första moderna romanen i världshistorien skrevs av en spansk författare på 1500–talet – Cervantes ”Don Quijote”.

Spansk litteratur har sedan dess haft ytterligare två gyllne epoker då Spanien steg fram som en kulturell stormakt igen. Den första vid slutet av 1800–talet och den andra under 1930–talet och den spanska republiken med storheter som poeten Federico García Lorca.

— Men under det spanska inbördeskriget och Francos diktatur krossades den fria litteraturen. Alla författare och poeter tvingades i landsflykt eller dödades, säger Thomas Gustafsson.

— Under slutet av diktaturen började sedan den spanska litteraturen växa fram igen ur motståndet ur Franco. Det var Spanien som sedan banade väg för den latinamerikanska vågen med författare och de flesta latinamerikanska litterära giganter ger fortfarande ut sina böcker på spanska förlag.

— Men mycket att det som hände under kriget och diktaturen fick ingen plats i litteraturen. Egentligen är det först nu, när tystnadens pakt har brutits och de sista Francostatyerna tagits ner, som Spanien gör upp med inbördeskriget och det märks i litteraturen, säger Thomas Gustafsson.

Thomas Gustafsson ser mycket fram mot Bokmässan och dess Spanientema:

– I den nya globaliserade världen blir litteraturen allt blir mer likt varandra och det blir svårare att särskilja. En bestseller kan slå över hela världen vilket framför allt han gynnat många svenska deckarförfattare, säger han.

— Globaliseringen märks naturligtvis också inom den spanska litteraturen, framförallt bland de skönlitterära bästsäljarförfattarna. Men det kommer också en mängd ny spansk skönlitteratur i dag som är typisk spansk och det är mycket roligt. Det finns mycket spännande att upptäcka på bokmässan.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln