”Ska han verkligen skriva själv?”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-15

Björn Ranelid om Tomas Brolins bokplaner

Han sågade Tomas Brolin för att fotbollsstjärnan aldrig läst en bok.

Om Brolins kommande bok säger nu den prisbelönta författaren Björn Ranelid så här:

– Jag önskar honom all lycka.

En av våra största svenska fotbollstjärnor avslutade sin karriär hastigt. Utskrattad och hånad lämnade den forne VM–hjälten England och Premier League och la fotbollskorna på hyllan för gott – inte ens 30 år fyllda.

Men så illa var det inte, enligt Brolin själv. Nu planerar den tidigare fotbollsstjärnan att skriva en bok om hur tiden i England egentligen var.

– Jag ska skriva en bok om det i framtiden. Ingen har intresserat sig av att höra min historia, om hur det verkligen var, utan alla har gått på hörsägen. Med boken kanske jag skulle få folk att förstå, berättar Brolin i magasinet FourFourTwo.

Hånad av Ranelid

Tidigare i år intervjuades den prisbelönta och kontroversielle författaren Björn Ranelid, 59, av Petter Johansson i Canal Plus. Ranelid, som själv spelat fotboll på elitnivå med allsvenska storklubben Malmö FF, passade på att ge en känga till obildade fotbollspelare.

Björn Ranelid kritiserade stjärnor som Tomas Brolin, som hellre spelar poker än ägnar sig åt litteratur.

– Den vackraste klassresa du kan göra i dag är inom idrotten. Och då kan du – som Tomas Brolin inte gjorde och som kanske inte Zlatan eller Henke gör – bereda barn en väg att gå in i litteraturens väg och erövra ett språk. I den stund du mister ordet och är dysfunktionell i språket är det oerhört tomt i ditt liv. Och säger du som Tomas Brolin att du aldrig blir så sjuk att du läser böcker slutar du ditt civila liv med svarta solglasögon vid ett pokerbord där esset och de klädda korten är att du aldrig har läst en bok, sa Ranelid i tv–intervjun.

”Pinsamt”

Efter att Aftonbladet.se rapporterat om Ranelids Brolin–kritik slog dock fotbollspelaren tillbaka. Han ringde upp Aftonbladets redaktion och dementerade ryktet om att han inte skulle läsa böcker.

– Det känns goddag yxskaft när en författare som Björn Ranelid ska uttala sig om saker han har noll koll på. Det är pinsamt, sa den forne landslagstjärnan.

”Önskar honom all lycka”

På nyheten att Tomas Brolin nu ska skriva en bok, reagerar Björn Ranelid mycket positivt.

– Jag önskar honom all lycka. Men, ska han verkligen skriva själv..?

Tobias Carlsson, Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln