Höstens trender

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-31

Nu vill vi läsa om familj och kärlek

Familjeromaner, kärlek och icke–västerländsk litteratur är höstens stora trender i litteraturen.

När höstmörkret sänker sig över landet passar det bra att krypa upp i soffan med en god bok. I höst ska den gärna handla om familj eller kärlek, enligt författaren och förläggaren Håkan Bravinger på Norstedts förlag.

– Det har pratats om att kärleksromanen är höstens trend, men tittar man på vår utgivning så är nog det främsta temat familjen. Just i år kommer det många starka familjeromaner, där familjen som väsen står i fokus... Familjen är ett outtömligt ämne, familjen som sammansättning, moderskap och så vidare.

Ett exempel på en bok som fått mycket uppmärksamhet, är skådespelaren Mikael Nyqvists berättelse om sin trassliga barndom som adoptivbarn.

Nyqvist började berättelsen om sitt sökande efter sina biologiska föräldrar när han sommarpratade i radio P1 s sommarprogram 2007. Boken ”När barnen lagt sig” är hela berättelsen om hur han hanterat sin situation och sökandet efter familjen.

– Ibland finns en historia som behöver följas upp. Som är så intressant att man känner att här finns det mycket mer, material till en hel bok. Sådana får vi se en hel del av höst, avslöjar Håkan Bravinger.

Exotisk litteratur

Den tydligaste trenden när det gäller böcker vi importerar och översätter, det är det ökade intresset för författare från andra delar av världen. Det anglosaxiska väldet inom litteraturen håller på att lukras upp och nu vill vi läsa böcker som beskriver livet i andra världsdelar och kulturer.

- Det finns en klar trend med icke–anglosaxisk, eller icke–västerländsk litteratur. Det har varit på gång i flera år, men nu börjar det slå igenom på riktigt. Det finns ett stort intresse för böcker som är skrivna av arabiska, asiatiska eller afrikanska författare, berättar Håkan Bravinger.

Ett tecken på den icke–västerländksa trenden, är årets tema på Bokmässan i Göteborg. Mässan är det svenska litteraturårets höjdpunkt och temat brukar fånga upp trender. I år är temat Spanien, med en hel del celebra besök av spanskspråkiga författare från latinamerika. Bland andra Isabel Allende, författarinnan bakom supersuccén ”Andarnas hus”.

– Bokmässan känner av trender som pågått ett tag. Att lyfta fram något på mässan är ett sätt att vidareutveckla och underlätta för trenden. I år märks ju det icke–västerländska även här, säger Håkan Bravinger.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln