Stjärnförfattare lurade på miljonbelopp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24

Svensk undanhöll miljoner i royalties

En svensk författaragent har lurat författare på tusentals kronor i uteblivna royalties. Efter att författarnas amerikanska förläggare mött Bonniers, uppdagat skandalen. Nu lovar den svenska agenten att betala tillbaka.

Under våren och sommaren har en skandal uppdagats i litteraturvärlden. Några av världens bästsäljande författare har blivit undanhållna tusentals kronor i royalties från sin bokförsäljning i Sverige, av sin svenske författaragent. Totalt handlar det om miljonbelopp som inte hamnat där de skulle uppger Svensk Bokhandel.

Den svenske agenten har i många år varit en välanlitad agent för utländska författare i Sverige. Hans agentur har bland annat företrätt författare som Joyce Carol Oates och Paul Auster.

Uppdagades av förläggare

Skandalen uppdagades när Bonniers förlag i våras hade ett möte med författarinnan Joyce Carol Oates amerikanska förlag HarperCollins, om nya titlar från författaren.

HarperCollins representant hade ryktesvägen förstått att Joyce Carol Oates sålde bra i Sverige, men förlaget hade inte sett till några motsvarande royaltyersättningar. Då Bonniers redovisade hur de betalat ut över 840 000 kronor till Joyce Carol Oates svenske agent, uppdagades skandalen – pengarna hade stannat hos agenten själv.

Inte heller författaren Paul Auster har fått några royaltypengar för sina försäljningsframgångar i Sverige.

Ska betala tillbaka

Författaragenten har erkänt att han har undanhållit pengarna. Efter avslöjandet har han lovat att betala.

– Det började 2005 när jag fick större kostnader än intäkter. Det var inte så att jag inte tänkt betala dessa pengar. Men jag hamnade i en spiral där jag inte längre hittade ut. Skulden är helt och hållet min. Jag vet inte hur mycket pengar det rör sig om. Jag har 500 kontrakt som jag ska gå igenom nu. Jag ska betala allt, det finns pengar, säger agenten till Svensk bokhandel.

Författaragenten har nu lagt ner sin agentur och författarna har fått vända sig till andra.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln