Res i Astrid Lindgrens sagoland

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Ta med barnen på en resa i Astrids Sverige.

Litteratur för de yngsta. Astrid Lindgrens författarskap genomsyrar den svenska folksjälen och runt om i landet går det att besöka de välkända figurarna och deras hem.

En av våra allra största svenska författarinnor är Astrid Lindgren. Än idag är hennes Pippi Långstrump en av de allra mest lånade böckerna på svenska bibliotek, och runt om i världen växer barn upp med berättelserna om Emil, Melker, Ronja, Mio och de andra.

Några av våra största svenska klassiker skrevs av allas vår Astrid. Hennes böcker lever vidare från generation till generation – de blir aldrig inaktuella.

Astrids kärlek till sitt hemland märks tydligt i hennes författarskap. Runt om i Sverige kan man följa hennes sagor. Från djupaste småländska skogar till blåglittrande stockholmsk ytterskärgård eller smala stadsgator.

Runt om i landet märks Astrid Lindgrens författarskap. Villa Villerkulla och Snickargården går verkligen att beslöka. Du kan ta med barnen, de utländska turisterna eller varför inte din käresta på en resa i Astrids sago–Sverige. En bra uppladdning inför Bokmässan kanske?

Pippi Långstrump

Den första av Astrid Lindgrens figurer som slog igenom var Pippi Långstrump. Den fräkniga och kaxiga busungen bor i Villa Villerkulla tillsammans med hästen Lilla gubben och apan Herr Nilsson.

Olle Hellboms filmer om Pippi Långstrump är mestadels inspelade på Gotland. Strax utanför Visby finns orginalhuset Villa Villerkulla från filmerna. Där går det att leka i det gamla huset, klappa Lilla gubben och hälsa på Tommy och Annika. Villa Villerkulla ligger i barnvänliga Kneippbyn som är ett himmelrike för barnen, med vattenland, sommarland och Pippi-land, väl värt ett besök.

Barnen i Bullerbyn

En annan av Astrid mest välkända berättelser är den om barnen i Bullerbyn. Byn ligger i Sevedstorp i Pelarne i Småland, ungefär 15 km från Vimmerby. De tre små gårdarna ser precis ut som de ska, röda med vita knutar och omringade av vajande björkar. Runt Bullerbyn breder småländska skogar och ängar ut sig och det är lätt att tänka sig Näcken sittande vid någon tjärn.

Mio min Mio och Saltkråkan

Större delen av sitt liv levde Astrid Lindgren i Stockholm. Där bodde också Bo Vilhelm Olsson från Mio min mio. Hans adress på Upplandsgatan går att besöka och sedan kan man promenera på Vasastans charmiga gator till Tegnerlunden, där Bo Vilhelm hittade sin ande.

I Stockholm bodde också familjen Melkersson. På somrarna gick de ner till Strömkajen och tog båten ut i skärgården till sommarön Saltkråkan. Det kan man fortfarande göra. Waxholmsbolagets båtar går flera gånger varje dag. Saltkråkan heter egentligen Norröra och ligger en bit utanför Furusund. Där kan man hälsa på i Snickargården och fika på kaféet eller promenera på den vackra bilfria skärgårdsön, allra längst ut i havsbandet...

En litteraturresa genom Sverige – för barn och vuxna.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln