Så blir du lycklig

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-30

Författarna som skrivit böcker om att vara finna lyckan

Så blir du lycklig – böckerna som hjälper dig uppnå drömlivet.

Hur blir jag lycklig? En av de vanligaste frågorna vi ställer oss. Jakten på lycka genomsyrar vår vardag, våra samtal, medierummet och kulturen.

Blir jag lyckligare om jag är smal och snygg? Blir jag lycklig av pengar? Är kändisarna lyckliga? Är jag lycklig på jobbet? I min relation? Som singel? Är lyckan relativ eller finns det ett recept föratt uppnå lycka?

Två författarinnor kommer nu i höst ut med varsin bok om lycka – och om hur man bäst uppnår detta tillstånd.

Vad är ett drömliv?

Författaren, diplomaten och journalisten Kajsa Ingemarsson har kommit ut med två böcker som angriper ämnet lycka på olika sätt.

Det ena är en roman, det andra en mer handfast ”lyckoguide”.

Romanen ”Bara vanligt vatten” handlar om en framgångsrik författarinna med det perfekta livet – vilket plötsligt rasar.

I romanen ”Bara vanligt vatten” rasar huvudpersonen Stellas liv ihop när hon mister lägenhet och familj och inser att hon står ensam i livet. Hon hamnar då i en kris.

– Det som händer Stella är att hennes kuliss rasar. Hon tror att det hon visar upp är hon själv, men det är det inte. Hon är jättemycket yta, och när ytan krackelerar så faller hon rätt ner, säger Kajsa Ingemarsson.

Trots att boken handlar om en känd författarinna, så känner Kajsa inte någon samhörighet med Stella.

– Så ser inte mitt liv ut. Jag försöker att ha min yta väldigt nära min kärna. Jag försöker inte att låtsas vara något annat än det jag är. Säg till exempel att jag tokfloppar med en bok, det vore ju tråkigt. Men det skulle ju inte krossa mitt liv, förklarar hon.

Verklig lycka

Det är lätt att tro att någon som Kajsa Ingemarsson, som har pengar, man, en bra utbildning, lyckad karriär och arbetar med sitt drömyrke har allt serverat på silverfat. Men så är det inte.

– Jag misslyckas ständigt, men det är inte misslyckandena som når omvärlden. Men bakom varje synlig framgång finns massa misslyckanden. Det är jättehemskt om vi tror att det ska gå helt rakt hela vägen!

Kajsa Ingemarsson berättar att hon själv tycker att hon har hittat ett tillstånd av lycka, därför har hon skrivit en bok om drömlivet. Om hur man hittar äkta lycka.

– Den här boken är det bästa jag har gjort. Den handlar om hur vi finner den verkliga lyckan som räcker livet ut, den som inte handlar om att bli glad eller lycklig i stunden. Livet kan vara sorgligt, men vi kan gå igenom det med en bibehållen känsla av meningsfullhet. Det är en process att hitta den här kärnan, grundackordet, som ger livet mening och lycka.

Ger status lycka?

En annan författarinna, som också angriper begreppet ”lycka” i höst, är journalisten och analytikern Marie Söderqvist. Hon har gjort en djupdykning i begreppet status i boken ”Status – vägen till lycka”.

– För att ha status så ska man ska vara duktig och behövd på sitt jobb, ha tjänat ihop en egen förmögenhet, ha stabila relationer, bra vänner, tala många språk och gärna ha en examen från ett topp–universitet. Samtidigt ska man ta hand om hem, barn, hus och trädgård själv. Vi ska nästan vara någon typ av ubermänniska här i Sverige, säger hon.

Marie Söderqvist har kommit fram till att en viss status faktiskt verkar generera lycka. Hon undersöker vad begreppet status innebär i olika delar av världen. Och om status leder till lycka. Status, det är det som ger oss respekt. Och att åtnjuta respekt, det gör oss lyckliga, menar hon i boken.

– En viss ekonomisk standard verkar också vara nödvändig för att vara lycklig.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln