Kurdo Baksi skriver bok om Stieg Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-26

Vill hedra vännen.

Han hade precis lämnat in manusen till de tre första böckerna i Milleniumserien. De som skulle bli en av de största deckarframgångar Sverige haft. Då dog han plötsligt.

Nu skriver vännen, författaren Kurdo Baksi, en bok om Stieg Larsson.

När Stieg Larssons Millenium–serie kom ut i bokhandeln 2004, blev det storsuccé. De tre romanerna om datahackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomqvist slog alla upptänkliga försäljningsrekord.

Idag har boken sålts i 3,5 miljoner exemplar i Sverige och 15 miljoner i 40 andra länder. Filmatiseringen av böckerna har pågått sedan 2008 och den film som har haft premiär, ”Män som hatar kvinnor”, har redan setts av 2,6 miljoner människor i hela Norden.

Tyvärr fick inte Stieg Larsson uppleva framgångarna. Den blyge författaren dog plötsligt, precis innan böckerna gick i tryck.

Minnesbok

En av Stieg Larssons bästa vänner var journalisten och författaren Kurdo Baksi. Nu skriver han en minnesbok över vännen och medarbetaren.

– Jag gick in i väggen när Stieg dog och jag kan inte gå vidare i livet förrän jag har berättat om honom. Det är en vänskapsbok. Jag har skrivit som det var. Och det var mitt eget initiativ. När Stieg dog gick jag in i väggen, så detta är en form av terapi för mig. Jag kommer inte vidare i livet förrän boken är klar, säger Kurdo Baksi till dn.se.

Boken går under arbetsnamnet ”Min vän Stieg Larsson” och kommer att handla om de båda författarnas relation samt berätta historien om aktivisten och människan Stieg Larsson.

Stort intresse

Både utomlands och i Sverige finns ett stort intresse för böcker om Stieg Larsson. Många är nyfikne på författaren och deckarfenomenet Larsson.

Förutom Baksis bok skriver också Jan-Erik Pettersson, före detta förlagschef på Ordfront, en bok som går under namnet ”Stieg”. Även Eva Gabrielsson, Stieg Larssons livskamrat och sambo fram till sin död, håller på med en bok om honom.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln