Spelbolagets odds på okänd författare – en bluff?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

Misstag eller lurendrejeri när Ladbrokes sätter odds på möjliga nobelpristagare?

Spelbolaget Ladbrokes sätter odds på det mesta. Just nu spelas det bland annat på vem som kommer att vinna årets Nobelpris i litteratur. Men vet spelarna vem de spelar på?

Juan Goytisolo

På spelbolaget Ladbrokes hemsida kan man spela på allt från gaelisk fotboll, dart, hästar och volleyboll till politik och – Nobelpriset. Spelandet har nu dragit igång om vem som kommer att få Nobelpriset i litteratur i år.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tillkännager pristagaren den åttonde oktober, klockan 13.00 i Börssalen i Börshuset i Stockholm, och på Nobeldagen den 10 december delas priset på drygt 10 miljoner kronor ut.

Oväntad författare

I år är oddsen lägst på att den israeliske författaren Amos Oz, den algeriska författarinnan Assia Djebar eller den amerikanska författarinnan Joyce Carol Oates kammar hem det åtrovärda priset. Alla tre är välrenomerade världsförfattare som mycket väl kan vinna.

Det som är uppseendeväckande på Ladbrokes lista är den författare som ligger på sjätteplats och alltså är en av de mer troliga att vinna enligt spelarna. Det är den relativt okände katalansk-spanske författaren Luis Goytisolo. Han spelas till tio gånger insatsen.

Misstag eller lurendrejeri?

Att Luis Goytisolo skulle vinna Nobelpriset i litteratur verkar ytterst otroligt, även om han är ett av de största namnen inom sin genre, metafiktionen. Någon som däremot är mer trolig som nobelpriskandidat är Luis bror – Juan Goytisolo.

– Jag undrar om de har fått fel namn på Ladbrokes, det är brodern Juan som är det stora namnet, säger Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront till branschtidningen Svensk Bokhandel.

Enligt Ladbrokes har de dock inte tagit fel på namn.

– Kanske visar detta att han ligger bättre till än vad vi i Sverige vet, kommenterar Joakim Rönngren, Nordisk PR-chef på Ladbrokes.

Att de låga oddsen på Luis Goytisolo skulle lura spelare att spela på denne mycket otrolige vinnare, verkar inte Ladbrokes ta ställning till.

– Att Luis hamnat så högt upp på spellistan därför att de som spelar eventuellt missuppfattar och tror att det är den mer kända brodern Juan det handlar om, kan man aldrig få reda på, säger Joakim Rönngren till Svensk Bokhandel.

Ladbrokes odds på Nobelprikandidaterna:

Amos Oz – 5.00

Assia Djebar – 6.00

Joyce Carol Oates – 6.00

Philip Roth – 8.00

Adonis – 9.00

Luis Goytisolo – 10.00

Antonio Tabucchi – 10.00

Claudio Magris – 10.00

Haruki Murakami – 10.00

Thomas Pynchon – 10.00

Tomas Tranströmer – 13.00

Ko Un – 13.00

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln