Förlagen går ihop och pressar Google

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24

Kräver svar om bokprojekt

Google jättesatsar på böcker och hotar den svenska upphovsrätten. Nu kräver de svenska förlagen svar från sökjätten - vilka lagar kommer de att ta hänsyn till?

Googles nya storsatsning handlar om böcker. Och den väcker upprörda känslor runt om i världen. Den amerikanska sökjätten vill skapa ett Google–bibliotek, med det högt satta målet att det ska innehålla inscannade versioner av alla tryckta böcker som finns.

Projektet har döpts till ”Google Books Library Project” och det har satt skräck i förlagsvärlden – om en gigant som Google börjar göra intrång på upphovsrätt och liknande, kan det ställa till stora problem med utdragna rättsprocesser.

Tvister i USA

I USA har detta redan hänt. Stora förlag har stämt Google på mångmiljonbelopp på grund av projektet.

För att nå en lösning på problemen, möttes förlagen och Google i en uppgörelse kallad ”Google Book Search settlement agreement”.

Google har dock lyckats hitta ett kryphål i avtalet, som säger att de har rätt att använda material om inte författaren eller förlaget som ger ut boken har hört av sig till Google och sagt att det inte får det. Detta har gjort att de har kunnat scanna in och ge ut en mängd böcker, med den amerikanska lagen på sin sida.

Kräver svar

Nu sätter svenska förläggare press på Google att de ska berätta hur de kommer att förhålla sig till icke–amerikanska böcker. Kommer sökmotorn att följa de amerikanska upgörelserna, och i så fall, vad kommer det att innebära för svenska förlag och författare?

– Vår avsikt var att få klarhet i och ställa Google mot väggen när det gäller oklarheter i deras Library Settlement. Vi har begärt ett skriftligt svar från Google och de har lovat att ge oss det inom två veckor. Det är av yttersta vikt för att vi ska kunna ta ställning till Library Settlement. Kommer de att behandla förlag och upphovsrättsinnehavare lika om man är med i det här avtalet eller ej? De kunde inte svara på det, vilket är förvånande då alla ställer sig den frågan, säger Maria Curman, vd för Bonnier Books, till Svensk bokhandel.

Inga svar

Ett möte har hållts med representanter för Google, bland annat bland annat europachefen för böcker, Santiago de la Mora. Bonnierförlagen, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget var de svenska förlag som tagit initivativ till mötet. Tyvärr var det svårt för svenskarna att få svar på sina frågor.

– Men vi kan bara beklaga att vi inte fick raka svar från Google, säger Maria Curman.

Enligt Svensk Bokhandel var Norstedts vd Maria Hamrefors, också skeptisk efter mötet.

– Det var tydligt att de inte vill ge besked i en hel del frågor och att de svänger sig väldigt. Samtidigt är det tydligt att de vill ha med oss i ett partnerskap. Det som var bra var att vi kunde framföra våra åsikter, säger hon.

De svenska förlagen uppger att de inte tänker ge sig med detta. De kräver nya möten. Men det gigantiska Google, vars namn till och med har blivit ett eget verb, är inte lätta att ha att göra med för de små svenska företagen. Oron finns kvar och även svenskarnas krav på svar från Google.

– Men jag vet inte om man någonsin kan få det, säger Maria Curman.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln