Från journalist till deckardrottning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-17

Nu har Mari Jungstedts böcker blivit film.

Mari Jungstedt gick från att skriva nyhetstelegram och vara programledare till att bli en av Sveriges mest populära deckarförfattarinnor.

I söndags sändes första avsnittet av "Kommissarien och havet", som är filmatiseringen av hennes deckare.

– Jag har haft drömmen om att skriva sedan jag var liten, berättar hon.

I söndags började tv4 visa den tyska tv–serien ”Kommisarien och havet”. Serien är inspelad på Gotland och bygger på den svenska deckarförfattarinnan Mari Jungstedts böcker.

– Att se de här stora skådespelarna spela mina karraktärer är förstås fantastiskt kul och jag satt bänkad framför tv:n i söndags. I Tyskland har filmerna setts av 5,5 miljoner människor vardera, berättar hon.

Kritiken har haglat över tv4 och de till svenska dubbade tyska skådespelarna. I aftonbladet.ses kommentarsfält har tonerna stundtals varit mycket arga.

Tittarna tar dock Mari Jungstedt i försvar.

– Stackars Mari! hennes böcker ju sååå bra och så gör tv4 en sån här usel produktion, skrev till exempel aftonbladet.se läsaren gemlalinda, 38, i en kommentar.

Deckardrottningen

Att Mari Jungstedts böcker är populära, det märks inte bara bland de som blivit besvikna av 4:ans tv–serie. Hennes deckare är några av de mest populära i Sverige – och det är det viktigaste. Filmerna bryr hon sig inte så mycket om.

– För mig är skrivandet det viktigaste. Jag fick erbjudandet, men avböjde att vara med och påverka manus. Även om det är mina karaktärer i filmerna, så känns det lite som att titta på vilken film som helst. Film och böcker är ju två helt olika sätt att berätta en historia.

Barndomsdrömmen i uppfyllelse

Mari Jungstedt har haft drömmen om att skriva ända sedan hon var liten och böcker har alltid betytt mycket i hennes liv.

– Jag har spenderat mycket tid på bibliotek och har alltid läst och skrivit mycket. Min första ”bok” skrev jag när jag var fem år. Den handlade om Neil som bodde tillsammans med en tv–apparat.

Men första deckaren kom ut först 2003.

– Jag gick på journalisthögskolan och skaffade två barn i rask följd och jobbade med tv och rustade upp ett sommarhus – det fanns helt enkelt ingen tid till att skriva förrän då.

Hur började du skriva?

– Jag, som bara skrivit kortfattade nyhetstelegram i flera år, tänkte att jag kommer aldrig att kunna skriva någon roman. Men en dag satte jag mig ner och bestämde mig för att skriva ner ett minne från en strand på Gotland. Jag fyllde direkt ett helt A4 och det blev grunden till min första bok, ”Den du inte ser”. Det var som att släppa loss en propp – efter det bara rinner det ur mig, förklarar författarinnan engagerat.

Utsatt och mobbad som barn

Mari Jungstedt, 46, hade en stundtals tuff barndom. Det har till stor del satt sin prägel på hennes författarskap. Under en tid blev hon mobbad i skolan. Utanförskapet och sårbarheten hon upplevde som barn, har lagt grunden till hennes författarskap.

– Jag vill inte att mina böcker bara ska vara en vanlig deckarhistoria med mord och poliser. I varje bok jag skriver försöker jag få med något mer. Jag vill att det ska finnas ett djupare plan, ofta tar jag upp barn och den sårbarhet som finns i utanförskap, berättar hon.

– Min drivkraft är min barndom.Det är därför jag har börjat skriva. Hade jag haft en väldigt okomplicerad harmonisk barndom så kanske jag inte hade skrivit. Min pappa var alkoholist och min mamma blev väldigt allvarligt sjuk under en period. Jag inser nu att jag var ganska utsatt som barn. Jag var nog ganska ensam och bar väldigt mycket själv. Det kan jag se runt omkring mig, att många barn gör. Jag tycker att det är viktigt att skriva om hur barndomen påverkar oss och präglar oss på väldigt många olika sätt.

Nästa bok redan på gång

Även nästa bok, som ska vara klar till nästa sommar, kommer att innehålla något om detta. Den kommer att ha Mari Jungstedts älskade Gotland som huvudskådeplats, liksom alla hennes deckare, men det blir även en del från hemstaden Stockholm.

– Jag har gjort mycket research och storyn är klar, men jag har precis börjat skriva.

Handlingen i nya boken är ännu hemlig, men Mari Jungstedt avlöjar att hon kommer att lämna Gotland en del.

– Jag känner mig ganska fri när jag skriver. Handlingen flyttar sig mellan Gotland, Stockholm och andra platser. Historien får avgöra. Att mina deckare baseras på Gotland är för att jag känner väl till ön och jag tycker att naturen och stämmningen passar bra för just deckargenren.

Just nu tillhör Mari Jungstedt skaran av mycket framgångsrika kvinnliga svenska deckarförfattare, men hon är inte främmande för att skriva andra böker än deckar i framtiden.

– Att det blev just deckare beror på att jag själv älskar spänningsromaner. Men jag tar bok för bok, varje historia är unik. Det viktigaste är skrivandet och att karaktärerna utvecklas och lever.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln