"Jag är trött på alla trenddieter"

Uppdaterad 2018-12-30 | Publicerad 2007-11-19

Liselotte Forslin smarta smalmat både smakar och mättar

Är det all cykling?

Den vällagade maten?

Eller rent av basilikan i mössan?

Man undrar ju hur matskribenten Liselotte Forslin som lagar och provsmakar dagarna i ända kan vara så vältrimmad.

Matskaparen Liselotte Forslin använder gärna sunt förnuft som ingrediens när hon lagar mat.

Vi är många som trängs i matstudion tre trappor upp i det nyrenoverade spannmålsmagasinet mitt i Uppsala. Liselotte Forslin håller på att förbereda en nyårsmeny som ska plåtas för en tidning. Kocken Simon Jakobsson hjälper till med matlagandet, stylisten Johanna Beijer plockar upp lånade guldtallrikar, glas och bestick ur sina många kassar, fotografen Ulrika Ekblom väntar tålmodigt vid stativet. Och den dynamiska duon från Aftonbladet är mest i vägen.

Bara sunt förnuft

Här under vitmålade träbjälkar och utsikt mot en trivsam innergård snickrade Liselotte Forslin ihop senaste boken ”Smart & gott”. Den handlar om hur man ska äta hälsosamt och kanske tappa några kilo utan att behöva bryta ryggen av sig.

–?Jag var trött på alla trenddieter. Det är bara att använda sunt förnuft och lära sig lite om matlagning och råvaror.

Hon använde själv Viktväktarnas metod med gott resultat efter första graviditeten.

–?Men det är lätt att missa näringsämnen om man går på diet. En avokado är till exempel hela 6 points enligt Viktväktarna och då avstår de flesta fastän den är jättenyttig, säger Liselotte Forslin.

Hon är alltså oförskämt smal för att vara en som ständigt omger sig med godsaker och har som jobb att smaka, smaka, smaka.

–?Jag äter dessutom mycket och både frukost, lunch, middag och mellanmål, säger hon. Men om man äter lagad mat och allsidigt får man i sig det man behöver.

Se där – vällagad mat är alltså en förklaring. Och cyklandet?

–?Jag tror faktiskt att jag lyckats hålla vikten i alla år tack var att jag cyklar så mycket, till möten, med kassar från affären. Men nu ska jag ta körkort så vi får se hur det går …

Motion och vettig mat

Och det är grundbudskapet i boken – att du kommer långt med vardagsmotion och genom att äta vettigt. Du behöver inte fördjupa dig i tabeller, räkna poäng och avstå från allt som är sött, fett eller bröd.

Som grädde på moset (jo, det är okej med både grädde och mos – men inte varje dag) serverar boken rätter som är både vackra och goda. Du hittar några smakprov på följande uppslag.

–?Det är lika viktigt att det ser gott ut som att maten smakar bra, säger Liselotte Forslin.

Men basilikan i mössan – blir man smal av det? Nja, hon har en annan förklaring.

–?Det var riktigt kallt i morse när jag cyklade hit och basilika vissnar i kyla så jag la bladen i min mössa.

Men vem vet? Vi kanske inte alldeles ska avfärda basilikametoden. Och kom ihåg var du läste om den först.

Följ ämnen i artikeln