Ägg överlägsen favorit i påsk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-23

Årets kock tipsar om godaste äggrätterna

30 000 läsare kan inte ha fel.

Ägg är den viktigast på påskbordet.

Årets kock tipsar därför om smaskiga äggrätter lagom till helgen.

Årets kock, Stefan Eriksson.

Årets kock, Stefan Eriksson, har flera smarriga äggrätter på lager.

– Om man vill lyxa till det lite ska man pochera ett ägg. Det innebär att man sjuder ett skalat ägg i vatten tillsammans vinäger och salt i tre till fyra minuter, äggulan ska vara rinnande. Servera till en sallad eller på en toast tillsammans med spenat eller hollandaisesås.

Att ha ägg på frukostbordet på påskafton är ungefär lika vanligt som att dela ut julklappar på julafton.

Men istället för att enkelt skala frukostägget föreslår årets kock att man skär av toppen och pryder med löjrom och finhackad lök.

Han slår även ett slag för så kallade vaktelägg - ägg stora som femkronor som ger en elegant smak och är roliga att servera.

– Vaktelägg ska vara lättkokta och ska ätas med god fiskrom, säger han.

Ost- och äggpaj favorit

En av Stefan Erikssons andra äggfavoriter under påsken är ost- och äggpaj.

– Du finriver 100 gram vällagrad hårdost, tar sedan ett ägg och en äggula, fyra deciliter lättvispad grädde och en tesked salt. Rör ihop allt i en bunke och häll ner blandningen i ett färdiggräddat pajskal. Baka den sedan i 150 grader varm ung i 30 minuter. Det blir jättegott, lovar han.

Vad är då Årets kocks ultimata påskmåltid?

– Det är en fin dilammstek och lätt alspånsrökt lax. Goda ägg och mycket god välbryggd öl.

Ägg vinner överlägset