En hopplös jävel som gör sig besvärlig

Johan Hakelius.

Det är klart att man inte kan lita på journalister. Men det behöver inte betyda att de ljuger. Allt det betyder är kanske att de har en hopplös uppgift.

Jag läste nyligen, för jag vet inte vilken gång i ordningen, om en konflikt i en viss organisation. Det är inte en särskilt känd organisation. Jag tänker inte ens nämna namnet på organisationen, för så bitter och ilsken verkar konflikten vara att man riskerar att bli indragen, om man råkar mumla akronymen över en slät kopp kaffe på en servering.

Det finns inget särskilt spännande i konflikten. Såvitt man vet inga otroheter, våldsamheter, sexuella perversioner eller ofattbara summor. Det är lite pengar, lite administration och lite lågoktanig maktkamp, som skulle få en

genomsnittlig västafrikansk statskuppare att gråta över bristande

hantverksskicklighet.

Jag har alltså läst en hel del om den här konflikten. Ju mer jag har läst, desto mer obegriplig verkar den vara.

Ändå har jag den där irri-

terande känslan av att det inte är särskilt komplicerat. Att samtliga inblandade inte är från vettet. Att det finns en enkel förklaring, som journalisterna misslyckats att beskriva. Vilket för oss in på deras hopplösa uppdrag.

Om man funderar på konflikter man själv varit inblandad i. Vanliga, vardagliga konflikter: ungar, hantverkare, chefer. Man vet precis vad de beror på. Nämligen det konflikter nästan alltid beror på: en hopplös jävel som gör sig besvärlig.

Men tänk er sedan att någon kommer för att dokumentera just din enkla vardagskonflikt: frågor, bakgrund, motiv, formuleringar. Ganska snart skulle antagligen orsaksskärpan gå förlorad under lager på lager av nyanserande filter. Kanske skulle till och med du börja skifta lite i hopplös jävel som gör sig besvärlig.

Så där tror jag att det är med alla konflikter som blir offentliga. I grund och botten är de lika lättbegripliga som alla andra. För de inblandade, alltså. Är man en förbipasserande journalist, med huvudet fullt av å ena sidan och å andra sidan, är läget ett helt annat. Den enklaste sak blir raketforskning.

Bra journalistik, sägs det ibland, gör konflikter begripliga. Men när man tänker på saken är det kanske precis tvärtom: bra journalistik gör konflikter obegripliga. Irriterande, eller hur?

Följ ämnen i artikeln