Sen när ska vi lägga mer ansvar på Bianca Ingrosso än på ministrar?

Romina, 27, och Bianca, 28 – två framgångsrika kvinnor.

Det skiljer inte ens ett år mellan Romina Pourmokhtari och Bianca Ingrosso.

De är båda unga, välkända och framgångsrika kvinnor. Den ena är minister och den andra har över en miljon följare på Instagram och egna tv-program. Och så jobbar både ministern och influencern med att påverka oss andra.

Men Pourmokhtari tycker att det finns annat som förenar henne och Bianca, nämligen ansvaret för miljön.

Detta trots att den ena har som faktiskt, högavlönat och hedersfullt jobb att utforma och bedriva Sveriges klimatpolitik. Pourmokhtari är ytterst ansvarig för att Sverige ska göra sitt bästa för att jorden inte ska gå under, men ändå är det Bianca som ”skulle kunna visa vägen för resten av världen”, enligt ministern.

 

I en stor intervju i Dagens Industri lägger klimatminister Romina Pourmokhtari ut texten om allt som är fel med influencers.

De torgför en osund livsstil och det är deprimerande att de är idoler för flickor och unga kvinnor, menar hon. ”Jag hade önskat att man såg ett intresse i annat”, säger Pourmokhtari och får det att låta som att unga kvinnor är oförmögna att intressera sig för såväl kändisar och mode som politik och kultur.

Så är det givetvis inte. Mellan raderna tycker jag mig utläsa: unga kvinnor borde bry sig om viktigare saker, ha till exempel politiker som förebilder.

Influencern, programledaren, artisten och entreprenören Bianca Ingrosso.

Själv skulle jag vilja att ministern tittar inåt, på sig själv och sina kollegor, och frågar sig om det möjligen är självförvållat, denna avsaknad av rätt idoler?

 

Andelen unga, främst killar men också tjejer, som identifierar sig som antirasister, miljövänner och feminister minskar. Och politiska frågor som rör rasism, miljö och jämställdhet blir mindre viktiga bland unga, enligt Ungdomsbarometern.

Är det Bianca Ingrossos eller Romina Pourmokthraris fel?

 

Det finns många likheter mellan dessa två kvinnor – trovärdighet är inte en av dem. För där politiker gång på gång sviker löften, viftar bort kritik och vägrar svara på frågor så öppnar framgångsrika influencers upp sig, bjuder in och visar vägen.

Sveriges klimat- och miljöminister, politikern Romina Pourmokhtari.

Romina Pourmokhtari är ansvarig för att Sverige nu kommer öka sina utsläpp kraftigt och tillintetgöra miljömålen. Ändå säger hon att Bianca Ingrosso ”skulle kunna se till att textilbranschen kommer ikapp andra sektorer i samhället som ligger i framkant av klimatomställningen. Hon skulle kunna visa vägen för resten av världen.”

Listan på saker Romina Pourmokhtari skulle kunna se till att göra är lång, och vägarna hon tillsammans med regeringen skulle kunna staka ut för att visa vägen för resten av världen är många.

Just nu är det lika trovärdigt att Bianca Ingrosso ska rädda planeten som att Pourmokhtari ska göra det. Skillnaden är att människor, inte minst unga kvinnor, vill kunna förvänta sig att den ena av dem åtminstone försöker. Men där går de bet.

Så länge devisen ”dra en lögn, blir du påkommen, dra två” råder så är det faktiskt politikernas fel när ungas engagemang sviktar.