Ingen mer silverbricka för Ebba Busch

Kristdemokraternas riksting som hålls i helgen bär känslan av en förlåt-mig-turné.

Förlåt för allt bråk, förlåt för de uteblivna politiska framgångarna och förlåt för att det fortsätter att gå uselt i opinionen.

För första gången sedan hon valdes för åtta år sedan är Ebba Buschs position i partiet inte längre självklar.

Det har varit ett ovanligt turbulent år för Kristdemokraterna. Efter valet och maktskiftet gick partiet rakt in i en svekdebatt kring ouppfyllda vallöften och elstöd. Från askan in i elden uppdagades sedan ett storbråk i partiet kring europaparlamentarikern Sara Skyttedal.

I en intervju i SVT var Skyttedal positiv till att legalisera cannabis och berättade också att hon själv använd drogen i självmedicinerande syfte. En mycket impopulär inställning i Kristdemokraterna. I samma veva anmälde hon partisekreteraren Johan Ingerö för sexuellt ofredande. Händelsen ska ha utspelat sig på ett hotellrum nio år tidigare. Fallet lades ner, men Ingerö fick lämna sin roll i partiet.

Sara Skyttedal (KD)

Efter knarkutspelet hade Skyttedals ställning i partiet kraftigt försvagats och hennes framtid som europaparlamentariker för KD hängde löst.


Det var oroligt i partiet under våren och den oron har inte stillats. Tvärtom revs dammet upp igen när partiet nu under hösten skulle presentera sina huvudkandidater till Europaparlamentsvalet som går av stapeln i juni nästa år.

Efter medlemsomröstningar presenterades David Lega som ny toppkandidat och Sara Skyttedal hoppade av i vredesmod. Men efter en omröstning i partifullmäktige några veckor senare presenterades istället Sara Skyttedal som nytt toppnamn, och David Lega var den som hoppade av i vredesmod.

David Lega (KD)

Inget av detta är något ett parti mår bra av.


Ebba Busch kämpar envist emot de rykten som säger att hon inte kommer att sitta på partiledarposten så värst många år till. På frågan hur länge hon sitter, brukar hon svara att Alf Svensson satt i 31 år. Det är imponerande länge, men inte ett svar på frågan.

Svaret är egentligen att det inte är Ebba Busch som bestämmer utan partiet.

Den interna turbulensen har också försvagat partieldaren Ebba Busch. Busch har tidigare haft en järngrepp om sitt parti. Hon har varit populär både hos sina egna och hos andra. Men den stjärnan har dalat rejält under året. Till och med i hennes eget parti hörs nu röster som ifrågasätter henne.


Vad ska då Kristdemokraterna prata om i Helsingborg i helgen när de tillsammans ska ses och slicka sina sår?

Partiledningen har lagt fram ett familjepolitiskt program som de hoppas ska antas. Ett program som inte saknar underhållningsvärde, i alla fall inte om det läses i kontexten av den politik som regeringen driver och som Tidöavtalet har slagit fast.


Framför allt vill KD göra det mer fördelaktigt att vara hemma längre med sina barn. De vill förlänga föräldrapenningen, höja ersättningen och göra uttagen mer flexibla så att det går att vara hemma längre. Det som av andra partiet brukar kallas för en kvinnofälla och ett avgörande hinder för att integrera invandrade kvinnor i det svenska samhället.

Och medan Moderaterna beslutade om att avskaffa flerbarnstillägget på sin stämma för att få ut fler utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden, ser KD flera fördelar med att ha kvar det. Möjligtvis kan partiet tänka sig att ta bort flerbarnstilläget för de som har två barn, men beskriver flerbarnstillägget som en ökad möjlighet att kombinera familjeliv och jobb. Att ta bort flerbarnstillägget skulle också leda till ökad barnfattigdom, menar partiet.


Kristdemokraterna kämpar med att hitta sin unika politiska profil för att inte ätas upp av M och SD. Familjepolitiken kanske inte vinner några nya röster, men just nu gör KD bäst i att förtvivlat hålla kvar det lilla väljarstöd de har kvar.