Vi behöver våra lögner om vädret

Hur är vädret i Stockholm då?” frågar jag min kompis över Skype.

”Härligt. I helgen ska det bli sommarvärme igen. Och ­Paris?”

”Jo, det är fint, 25 grader typ”, svarar jag.

Det är inte riktigt sant. Det är snarare 22, max 23 grader och lite molnigt. Jag vet inte varför jag överdriver, men jag vet att min kompis också skarvar lite. ”Det ska bli varmt i helgen” betyder ju att det inte är så varmt just idag.

Men jag pressar inte på. Vi måste få bevara våra väderlögner.

Det är som att min generation skäms lite över det nordiska klimatet. Vi har själva kontinentaliserat oss så gott det går, vi köper dyra balsamvinäger med rökiga undertoner i delikatessdisken på Ica och åker på vinprovningsresor till Bordeaux på semestern, men vädret i Sverige hänger liksom inte med. Det är som det var för trettio år sedan och trettio år före det. Möj­ligen lite blåsigare.

Och det är inte bara i norr som man får slita med idealklimatet ibland. Jag lämnade förra sommaren solsäkra Barcelona för betydligt kyligare Paris och jag skulle ljuga om jag sa att det var en rakt igenom smärtfri flytt.

Maj månad i år var en ­orgie i köldrekord i den franska huvudstaden och vid ett tillfälle var kvick­silvret nere och nafsade på +3-strecket på termometern. Det var den kallaste temperatur som uppmätts i maj ­sedan 1887. Vive la France.

Och i takt med att jag vaknade upp till ännu en i raden av regntunga skyar med snålblåst kände jag mig allt mer personligt förorättad. Så här kunde det helt enkelt inte få fortsätta.

Till vänner som kom på besök för att möta våren i Paris förklarade jag lite ­generat att de hade maximal otur just den här helgen. ”Det ska bli varmt nästa vecka”.

Men det blev inte det, och när vi gick in i juni månad ­hade jag fortfarande på elementen i min lägenhet om nätterna.

Till slut lämnade jag det franska köldhålet för sommarsemester. Jag försökte förtränga vad jag varit med om på våren, men när jag kom tillbaka för några veckor sen kom allt tillbaka till mig.

Det är ett smärtsamt minne och ganska svårt att prata om.

Jag skulle uppskatta om ni kan behålla det för er själva.

Följ ämnen i artikeln