Dubai mall - här är den spektakulära gallerian

Publicerad:
Uppdaterad:
Här promenerar människor genom akvarietunneln, med massor av marina djur simmandes över dem.
Foto: Kamran Jebreili / TT / NTB Scanpix
Här promenerar människor genom akvarietunneln, med massor av marina djur simmandes över dem.

Dubai

Till ytan världens största galleria och full med underhållning. Med en isbana, ett akvarium och en biograf är Dubai mall i Förenade Arabemiraten inte som vilken som helst.

Fyra våningar, 1 200 butiker och till ytan världens största galleria. För den som gillar att shoppa finns det en hel del att välja på i Dubai mall som öppnade 2008. Men det är bra om du har lite pengar, för det kostar en del att handla märken som Cartier, Gucci och Chanel på fashion avenue. Om du verkligen vill spendera går det även att lyxa till det med häng i loungen, eller varför inte testa kläderna på catwalken?

Promenera med fiskarna

På gallerians andra våning finns Dubai Aquarium & uderwater zoo. Ta en promenad genom den 48 meter långa akvarietunneln och se hajar, rockor och bläckfiskar simma över dig i tunneln. Eller om du är riktigt modig kan du simma i en snorklingsbur, eller dyka med sandtigerhajarna. Över 100 arter marina djur finns i akvariet som rymmer 10 miljoner liter vatten.

Ta en tur på isbanan

Dubai ligger i ett platt ökenlandskap med en årsmedeltemperatur på 30 grader, så att åka skridskor är kanske inte det första man tänker på när staden kommer på tal. Men inne i Dubai mall finns Dubai ice rink där du plötsligt hamnar i ett vinterlandskap. Så snöra på dig skridskorna och njut av en paus från värmen utanför.

Beundra fontänen

Dubaifontänen bjuder på spektakulärt koreograferade shower där vattenstålarna rör sig till tonerna av låtar som Thriller med Michael Jackson. Dagligen från klockan 18 går det att se showerna varje halvtimme, och det är populärt bland besökarna att se och fota showen.

Sväng förbi världens högsta byggnad

Intill Dubai mall ligger världens högsta byggnad Burj Khalifa, som reser sig 828 meter över marken. Där kan man bland annat ta sig upp till något av de två observationsdäcken och se på utsikten, som är lika vacker under dagen som på natten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N

Gå på bio

Biografer är visserligen inte helt ovanliga i gallerior, men den i Dubai mall är enorm. Med 22 salonger är biografen en av de största regionen. För den som lyxat till det i gallerian och inte vill sluta finns det platinumsviter där besökarna bland annat får en egen butler.

Ät och drick

Över 100 caféer och restauranger ryms i gallerian. Det finns bland annat ett regnskogscafé där besökarna hamnar mitt i djungeln. 2009 öppnade cafét som både ser ut och låter som just en regnskog.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA