Flygbolaget först i världen med klimatsatsningen

Flygbolaget BRA gör alla resor klimatsmarta

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Soltorp är hållbarhetschef för BRA som nu väljer att klimatkompenserar alla flygresor.
Foto: BRA flyg
Anna Soltorp är hållbarhetschef för BRA som nu väljer att klimatkompenserar alla flygresor.

BRA, Braathens Regional Airlines

BRA är det första och enda kommersiella flygbolaget i världen som klimatkompenserar alla flygresor.
– Vi ser detta som vårt nästa naturliga steg i arbetet att minska vår klimatpåverkan, säger Anna Soltorp, hållbarhetschef för BRA.

Många flygbolag erbjuder sina kunder möjligheten att klimatkompensera sina flygresor. Man kan göra det för en extra avgift eller få det gratis om man tillhör en viss kundgrupp. Hos SAS koldioxidkompenserar man till exempel alla ungdomsbiljetter, Business Class-biljetter samt flygresor som görs av Eurobonusmedlemmar.

Som första kommersiella flygbolag i världen börjar BRA att klimatkompensera alla resor – utan att det kostar extra för resenären. Det krävs varken några extra val eller kostnadstillägg, klimatkompensationen är inkluderad i biljettpriserna.

Enkel lösning

– Vi har valt att inte krångla till det genom att till exempel enbart låta vissa resenärer dra nytta av koldioxidkompensationen. Hos oss blir nu alla flygresor koldioxidkompenserade, säger Anna Soltorp som är hållbarhetschef för BRA.

Klimatkompensationen innebär att flygbolaget investerar pengar i projekt som minskar koldioxidutsläppen någon annanstans i motsvarande mängd. Klimatkompensationen för alla flygresor kommer att göras via ett Gold Standard-certifierat projekt i Europa som binder växthusgaser.

Nytt projekt

– Avtalet med partnern och leverantören av klimatkompensationen är klart och ska undertecknas under kommande vecka, därför ber vi att få återkomma om vilken leverantör det är och vilket Gold Standard-certifierat projekt som är aktuellt, sägerBRA:s hållbarhetschef Anna Soltorp.

Man kommer även fortsättningsvis kunna välja biobränsle vid sin bokningen mot ett tillägg. Klimatkompensationen på alla resor startar den 1 april.

Skillnad mellan biobränsle och klimatkompensation

  • Biobränsle – Fördelen med biobränsle framför vanligt flygbränsle är att det inte blir någon nettoökning av koldioxid i atmosfären.

  • Klimatkompensation – När man klimatkompenserar så investerar man i projekt som minskar koldioxidutsläppen någon annanstans i motsvarande mängd.
     
    Källa: BRA

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA