Fem resor som går snabbare med tåg än flyg

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimat | Resa

GoEuro har sammanställt resor där det omöjliga är möjligt. Res miljövänligt inom Europa, men ta tåget. Det går nämligen snabbare än flyget.

När klimathotet knackar på dörren är det lättare sagt än gjort att tänka miljösmart. Dessutom lockar det sällan att välja ett långsammare alternativ, när vårt samhälle allt mer handlar om att saker och ting ska gå så fort som möjligt.

Det är lätt att låta sig luras av att flyget går snabbare än en tågresa. Sanningen är att det finns flera sträckor där det snarare är tvärtom.

Flera populära resmål går snabbare att ta tåget till – och det är bättre för miljön
Foto: Montage Getty Images
Flera populära resmål går snabbare att ta tåget till – och det är bättre för miljön

Under 2018 började GoEuro samla in data över vilka sträckor som går snabbare med tåg än med flyg. I den totala restiden har man räknat med transport till och från flygplats och city, samt beräknat tid för säkerhetskontroller. Nu är sammanställningen klar.

Visste du till exempel att du sparar 9 minuter på att ta tåget i stället för flyget när du reser mellan Stockholm och Göteborg? Dessutom släpper du ut hela 198 kilo mindre koldioxid om väljer tåget framför flyget.

Här är de fem internationella resorna som går snabbast med tåg.

  • Bryssel-Paris. Du sparar: 2 timmar, 39 minuter. Koldioxidutsläppet minskar med: 167 kilo per person.

  • London-Paris. Du sparar: 2 timmar och 24 minuter. Koldioxidutsläppet minskar med: 167 kilo per person.

  • Madrid-Valencia. Du sparar: 1 timme och 28 minuter. Koldioxidutsläppet minskar med: 29 kilo per person.

  • Paris-Lyon. Du sparar: 1 timme och 28 minuter. Koldioxidutsläppet minskar med: 174 kilo per person.

  • Rom-Bologna. Du sparar: 1 timme och 25 minuter. Koldioxidutsläpper minskar med: 169 kilo per person.

– Medan passagerare nog är medvetna om att det är grönare att resa med tåg eller buss, kan vissa bli överraskade att det till och med kan vara snabbare än att ta flyget. Speciellt om du ska på en kort resa kan det löna sig att utforska alternativen och kolla in den totala restiden innan bokning, säger GoEuros vd Naren Shaam i ett pressmeddelande.

Världens tre snabbaste tåg är japanska SCMaglev (toppfart på 603 km/h), franska TGV (toppfart på 575 km/h) och kinesiska MagLev (toppfart 501 km/h). Men den grönaste resan med höghastighetståg i Europa går inte genom Frankrike, utan är rutten från Rom till Turin, enligt GoEuro.

Klimatsmartsemester.se kan du se hur din resa påverkar miljön.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA