Få svenskar vill avstå flyg för att skona klimatet

Svenskar är ett folk som älskar att resa

Publicerad:
Uppdaterad:
Endast 10 procent av svenskarna kan tänka sig att sluta flyga för att skona miljön.
Foto: Getty
Endast 10 procent av svenskarna kan tänka sig att sluta flyga för att skona miljön.

Klimat | Resa

Vi kan tänka oss att sopsortera, äta mindre kött och shoppa mindre för att minska vår klimatpåverkan. Men skippa utlandsresan till solen? Nix där går gränsen.
Så ser det ut när resebyrån Ticket och Sifo nyligen genomförde en undersökning bland svenska resenärer.

Vi svenskar är ett folk som älskar att resa. 65 procent av våra utlands­resor sker med flyg och räknar vi bort resorna till våra grannländer är siffran ännu högre. Det visar tidningen Vagabonds årliga rapport om våra resvanor. Dessutom har flygresorna i Sverige har ökat med 180 procent sedan nittiotalet, enligt Naturskyddsföreningen. Förra året reste 47 miljoner människor från svenska flygplatser. En stor orsak till att flygresorna ökar är låga priser på flygbiljetter.

I dag vet de flesta vet att flyget är en stor miljöbov, det släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. De senaste åren har debatten gått het för att få fler att minska på sina långresor – eller till och med sluta flyga helt. Det positiva är att en stor majoritet av svenskarna kan tänka sig att göra förändringar för att påverka klimatet. Det man helst vill göra är att sortera sopor och använda mindre plast, det kan 51 procent av svenskarna tänka sig att göra.

Gillar utlandsresor

Men när det kommer till flygresor utomlands är det få svenskar som kan tänka sig att sluta resa. En fjärdedel av oss är beredda att avstå från inrikes flyg, men bara tio procent av svenskarna kan tänka sig att avstå utlandsresan för att minska sin klimatpåverkan.

– Att många är beredda på att avstå inrikesflyg men inte utrikesflyg beror antagligen på att man inrikes kan ta tåget istället, medan det inte finns ett alternativ till flyg för utlandsresan. De flesta svenskar reser bara utomlands en eller max två gånger per år och för många är detta ett av få tillfällen då de helt kan koppla bort jobbet, kanske umgås med hela familjen mellan generationerna, njuta av sol och värme, och vidga sina vyer genom att uppleva nya länder och kulturer. Det sitter då långt inne att välja bort denna utlandsresa, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Mindre kött

Vad man är beredd att offra i bekvämlighet för miljön har mycket med kön och var någonstans i landet man bor. Folk i storstäder är mer benägna att minska på köttkonsumtionen. Kvinnor är mer benägna att avstå kött och personer i åldern 41–50 är mest villiga att sopsortera. Människor i åldern 18–30 är minst benägna att sopsortera men kan å andra sidan tänka sig att avstå från att flyga inrikes.

Vad svenskarna kan tänka sig göra för att skona klimatet

 1. Sopsortera, 51 procent.

 2. Minska mitt användande av plats (påsar, förpackningar etc), 48 procent.

 3. Äta lokalproducerade varor/varor i säsong, 41 procent.

 4. Äta mindre kött, 26 procent.

 5. Avstå från att ta flyget inrikes, 23 procent.

 6. Avstå från att åka bil och istället åka mer kollektivt, cykla, åka tåg, 20 procent.

 7. Plocka upp plast och skräp i naturen, 14 procent.

 8. Byta min bil mot en elbil, 12 procent.

 9. Shoppa mindre, 12 procent.

 10. Avstå från att ta flyget utomlands, 10 procent.

 11. Tveksamt vet ej, 3 procent.

 12. Annat, 3 procent.

 13. Inget, 4 procent.

Källa: Tickets Sifoundersökning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA