Nu öppnar Tjernobyls reaktor för besökare

Gå in i reaktor fyra – trots 200 ton radioaktivt bränsle

Publicerad:
Området runt Tjernobyl har blivit en spökstad sedan olyckan.
Foto: kefirm / iStockphoto
Området runt Tjernobyl har blivit en spökstad sedan olyckan.

Tjernobyl

Turismen till Tjernobyl har exploderat de senaste månaderna, alla verkar vilja besöka spökstaden som lämnades efter olyckan 1986. Snart är det möjligt för turister att ta sig ännu närmare händelserna, när reaktor fyra öppnar upp för besök.

1986 skedde olyckan som skulle komma att skaka världen, och skörda hundratals, eller tusentals, liv. Det som började som ett säkerhetstest ledde till en explosion som förorenade området runt om kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina. Sedan dess har arbetet med att göra platsen säker fortgått och 2016 byggdes en hangarliknande sarkofag i metall som placerades över kärnkraftverket. Under all denna metall ligger reaktor fyra som exploderade under olyckan, samt kontrollrummet där man tog upp fler och fler styrstavar ur reaktorn för att genomföra det ödesdigra säkerhetstestet. Detta kontrollrum kommer snart att öppna för besök, skriver Independent.

Fullt av radioaktivitet

Tjernobyl har blivit ett allt mer populärt besöksmål för så kallad mörk turism, och framför allt sedan mini-serien Chernobyl har besökssiffrorna stigit i taket. Men att öppna upp kontrollrummet till reaktor fyra är ett nytt steg i områdets ambitioner att bli mer och mer turistvänligt. Tidigare har besöken varit begränsade till de evakuerade områdena runt reaktorn samt platsen precis utanför reaktorn och inneslutningen i metall.

– Vi kommer att skapa en grön korridor för turister. Tjernobyl är en unik plats på planeten där naturen återföddes efter en enorm katastrof orsakad av människor, säger landets president Volodymyr Zelensky.

Foto: Oleksii Hlembotskyi / iStockphoto
Den nya inneslutningen beräknas hålla i 100 år.

De som vågar ta sig till kontrollrummet får inte stanna länge, max några minuter iförda andningsskydd, hjälmar och skyddskläder. Detta då det fortfarande finns cirka 200 ton radioaktivt bränsle kvar på platsen enligt beräkningar. Men det som skulle kunna locka på platsen är att allt är kvar som det lämnades, med originalknappar och skärmar.

Vill öka turismen på platsen

Att öppna upp reaktor fyras kontrollrum är bara en i en rad åtgärder för att göra platsen för katastrofen mer turistvänlig. Man vill även bygga nya gångstråk, förbättra mobiltäckningen och häva förbud att filma och fotografera på vissa områden. President Volodymyr Zelensky har tidigare sagt att området tunt Tjernobyl måste visas för allt från turister till historiker och forskare.

– Tjernobyl har varit en negativ del av Ukrainas varumärke, det är dags att ändra detta, säger Volodymyr Zelensky.

Foto: Pe3check / iStockphoto
Turismen till området runt Tjernobyl har ökat de senaste månaderna.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA