Nu öppnar isolerade öarna upp för turister

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
När öarna öppnas upp kan besökarna snorkla och dyka i det klara vattnet.
Foto: Diy13 / iStockphoto
När öarna öppnas upp kan besökarna snorkla och dyka i det klara vattnet.

Indien

För första gången får turister besöka öarna North Sentinel Island och South Andaman i den Bengaliska viken. Detta trots att den isolerade stammen på en av öarna har varit hotfull mot besökare.

Paradisön North Sentinel Island, som tillhör Indien, täcks av tropisk växtlighet och omges av klarblått vatten och vita sandstränder - men på ön bor världens mest isolerade stam. I ett försök att förbättra turismen och utvecklingen i området har den indiska inrikesministern valt att ta bort de besöksrestiktioner som funnits till flera av öarna Andamanerna och Nikobarerna, inklusive North Sentinel Island, skriver Express.

Isolerad stam

På en av de 40 öar som öppnas upp för turism bor stammen Sentineleserna, ett av världens mest isolerade folk. Stammen tros ha existerat på ön i 60 000 år och väldigt lite är känt om människorna på ön. Satellitbilder har visat att de inte bedriver jordbruk och man tror inte att de kan göra upp eld. Att så lite kunskap finns om detta folk har en förklaring - de tycker inte om besökare. De har varit fientligt inställda till besökare och skjutit pilar och kastat stenar. Indiska myndigheter försökte skapa kontakt med Sentineleserna innan de gav upp och beslutade sig för att förbjuda besök till ön. Men nu är ön alltså öppen för besökare igen.

Endast dagtid

North Sentinel Island är en av de 29 bebodda öarna som nu öppnas upp för turister, utöver de 11 obebodda öarna. Men turisterna kommer endast att kunna besöka öarna dagtid och man ska försöka skydda öarnas marina miljö och naturresurser. Många av öarna har inte haft besök på årtionden, andra har aldrig varit öppna för turism. Fram till 2022 ska öarna vara öppna för besökare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA