"Smaken blir så häftig av långkok"

Uppdaterad 2019-03-21 | Publicerad 2007-11-09

Jens Linder har gjort en kokbok om maten som får ta tid

– Det är något magiskt. Det blir så mycket smak!

Jens Linder gillar verkligen grytor.

Så mycket att han kokat ihop en hel bok i ämnet.

Det bästa är att långkoks-grytan sköter sig själv, tycker Jens Linder.

Den heter ”Långkok”. Ingen våt dröm för förlagets pr-avdelning i denna tid av slarvigt lagda livspussel och frysliga färdigmiddagar.

– Visst, det?? s k a stå länge på spisen. Det är ju då smaken blir så häftig! (Här blir Jens lite ivrig och dräller på köksgolvet. En sås som ingår i ett projekt för en glassigare mattidning.)

Sköter sig själv

– Men å andra sidan – långkoket sköter ju sig självt. På med grytan och så ger du fan i den och leker med barnen i stället, kollar läget under locket, ser på ”Sopranos”, kollar läget, gör något mer, kollar grytan, och så är den klar. Jag brukar låta den stå i kylen över natten så blir den ännu godare när jag värmer den till middag dagen därpå. Det är perfekt! säger han och torkar upp projektet från golvet.

Men det kan bli för mycket av det goda.

– Det har varit en viss gryt-trötthet bland barnen den senaste tiden, säger han.

De två gossarna Linder är över huvud taget mycket lite imponerade över vad som bjuds i hemmet.

Pappa Jens suckar.

– Men dagismaten gillar de. Fast jag har en gryta med kyckling, curry, gurkmeja och spiskummin som går ner. Konstigt nog?… Jag häller i lite honung. Det kanske är förklaringen.

Husmanskost är inne

Långkok är inte bara smart, det är inne också.

– Ja, där hade vi lite tur. Medan vi höll på med boken så blev ju husmanskost supertrendigt. Särskilt på krogen börjar man gå tillbaka till det äkta, gamla hederliga rätter och bort från tillkrånglade experiment. Då är ju plötsligt grytor helt rätt, säger han.

Jens har jobbat 15 år i restaurangkök.

Några bra kocktips?

Han tittar bakom sig på den hysteriskt överfulla diskhon, sedan på resten av det lilla kombinerade barnfamilje- och jobbköket där ett visst kaos lurar i hörnen. Garvar.

– Det skulle väl vara att man alltid, alltid ska hålla ordning!

"Jag tar alltid dillkött på krogen"

Jens favoritgryta: Dillkött! Det tar jag alltid om det finns på krogen.

Favoritråvara: Kalvnjure. Helst stekt i bitar med gräddsky, citron och persilja. Det är ett recept från min mormors mors kokbok från 1910.

Skulle vilja testa: Abalone, ett slags snäcka. Sista natten på en matresa i Oman frågade jag en hotellchef om de hade det. ”Visst, den är oerhört vanlig här” sa han. Men då var det förstås för sent att beställa den.

Absolut inte: Fläskfilé. Det är vidrigt. Jag lagade fläskfilé på krogen hela 90-talet.

Längst in i kylen: Rårörda lingon.

Favoritprodukt på Systemet: Hallands fläder. Gott som nubbe och som smaksättare i majonnäs till kräftor.

Last: Ostar av alla sorter. Jag kan verkligen vräka i mig. Och isglass. Men jag har börjat skärpa mig och försöker ignorera glassbilen.

Jens bästa långkokstips!

Gör dubbel sats och frys in så har du maten fixad i flera dagar. Grytor är perfekta att frysa eftersom de innehåller så mycket vätska. Stekar funkar mindre bra.

Överkrydda inte. En del öser i allt de har, örtsalt, aromat. Det smakar chipsdipp till slut.

Är grytan lite trött i smaken? Pigga upp med en liten skvätt vinäger eller en klutt tomatpuré.