United Airlines först med ett tredje kön i sitt bokningssystem

Publicerad:
Uppdaterad:
Fler flybolag tittar på möjligheterna att införa ett tredje könsval i deras bokningssystem.
Foto: Colourbox/SAS/Julio Cortez/TT
Fler flybolag tittar på möjligheterna att införa ett tredje könsval i deras bokningssystem.

Hbtq

United Airlines blir det första flygbolaget i världen som introducerar ett icke-binärt val när man ska boka en flygresa och välja kön, förutom man och kvinna finns nu även ospecificerat, det rapporterar The Guardian.

De som flyger med United Airlines kan numera välja mellan M (man), F (kvinna), U (hemligt) och X (ospecificerat). Det är för att det ska överensstämma bättre med de könsneutrala pass som utfärdas i en del av USA:s stater.

Handelsorganisationen Airlines for America och det internationella flygtransportsförbundet, som representerar de flesta av de stora flygbolagen i USA, godkände förra året förändringar i bokningsprocessen för att inkludera ett icke-binärt könsval. Det första bolaget att anta dessa nya standarder för resenärer är United airlines.

– United har bestämt sig för att vara ledande i HBTQ-frågor inom flygindustrin och vi är väldigt stolta över att vara det första flygbolaget med de här bokningsmöjligheter, säger Toby Enqvist, kundchef hos United Airlines.

Foto: Pressbild SAS
Freja Annamatz

Detta beslut har fått effekt på världens flygbolag och sedan februari tittar Air Nya Zeeland möjligheter med ett icke-binärt val. Även Lufthansa har sagt att man funderar på att införa ett tredje kön i sitt bokningssystem. Och SAS tittar på möjligheten att ändra i sitt bokningssystem.

– För oss är det självklart att passagerarna ska känna sig representerade och att de kan identifiera sig i de alternativ som ges i bokningsflödet. För närvarande arbetar vi tillsammans med vår systemleverantör för att ändra på den existerande branschstandarden, säger Freja Annamatz, presstalesperson SAS.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA