Norge får världens största undervattensrestaurang

Restaurang ”Under” i Norge öppnar i mars 2019

Publicerad:
Uppdaterad:
Restaurang Under i Norge kommer bli världens största undervattensrestaurang.
Foto: Snøhetta
Restaurang Under i Norge kommer bli världens största undervattensrestaurang.

Resa | Norge

Den ser ut som en farkost från yttre rymden som kraschat i havet.
Den norska undervattensrestaurangen ”Under” kommer att bli världens största – och den är redan fullbokad till nästa sommar.

Ett enormt stenblock i glas och betong som tippar ner i det norska havet för tankarna till science fiction-filmer. Men betongblocket är i själva verket en restaurang där upp mot 100 gäster kommer att kunna äta sin middag med havet och fiskarna utanför fönstren som sällskap.

Restaurangen, som fått namnet Under, ligger på Lindesnes, Norges sydligaste fastlandspunkt. Den är designad av den norska arkitektfirman Snøhetta som är kända för sina annorlunda designprojekt. De har tidigare ritat det norska Opera & Ballet-huset i Oslo och varit inblandat i Bibliotheca Alexandrina i Egypten.

Fem meter under havsytan

De tjocka väggarna är konstruerade för att klara de varierande havsvillkoren. Byggnaden har tre nivåer, högst upp ligger ingången och garderoben. Därefter kommer en mezzanin och champagnebar som ska markerar övergången från strandlinje till hav. Längst ner, på fem och en halv meter under havsytan, ligger själva matsalen med två långa bord och flera mindre framför det stora fönstret.

– Projektet är den perfekta mixen av galenskap och förnuft. Det är viktigt att vara lite orädd för att kunna skapa något så spektakulärt, säger Gaute Ubostad, initiativtagare och medgrundare till ”Under”.

1 av 4 | Foto: Snøhetta
Matsalen ligger fem och en halv meter under havsytan.

Betongbyggnaden kommer att bli en naturlig plats för musslor som kan hänga utmed väggarna. Och vid sidan av restaurangen kommer det att bli ett marinbiologiskt forskningscentrum.

Menyn på ”Under” kommer att präglas av havslivet med mycket fisk och skaldjur och lokala råvaror. Restaurangchef är prisade danska kocken Nicolai Ellitsgaard. Kostnaden för det ambitiösa bygget kommer att hamna på runt 50 miljoner norska kronor. ”Under” öppnar i mars 2019 och den är redan fullbokad fram till sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA