Experternas knep: Så fixar du studenten på en budget

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-04-27

Sjung om students lyckliga dag...
Nu är det snart dags för studenten igen och tid för nästan 100 000 svenska ungdomar att springa ut i vuxenvärlden.
Men det är inte helt gratis att ta studenten – här får du tips på hur du fixar studenten oavsett om du vill ha lyx- eller budgetvarianten

Klänning, kostym, mössa, flak, bal, studentplakat, studentskivor och studentmottagning – och sen ska vi inte glömma alla presenter. Att ta studenten kan slå hårt i plånboken – både för eleven och för föräldrarna som oftast får stå för de stora delarna av kalaset.

Oavsett hur mycket pengar du vill lägga på studenten så gäller det att börja planera i tid.

Så fixar du studenten. Här är bästa tipsen för dig som ska anordna en studentmottagning.

Kläder en stor utgift

När Svensk Handel förra året släppte sin studentrapport visade den att den genomsnittliga studenten räknade att spendera 5 300 kronor på inköp i handeln samband med studenten. Till det kommer själva studentmottagningen och alla andra kostnader som studenten innebär.
I snitt tänkte studenterna spendera runt 2000 kronor för kläder till studentfirandet.

Mats Danielsson är vett och etikett expert och har lite råd när det kommer till de stora inköpen. Framförallt när det handlar om kläder till balen.
– Här kan det vara värt att tänka igenom inköpen en extra gång. Att köpa en balklänning, smoking eller frack är stora inköp och i många fall är det kläder man bara använder en enda gång. Om studenten ska studera på ett universitet där man ofta går på bal kan det vara värt pengarna men annars tycker jag man kan kolla på andra alternativ som secondhand, hyra eller att låna kläderna av någon vän.

Finns det andra saker du spontant tycker man ska tänka på?

– Att lägga en massa pengar på att fixa håret eller andra detaljer som en dyr fluga eller skjorta tycker jag man kan skippa. Allt behöver inte vara perfekt och helt enligt etikett när man tar studenten. Det viktigaste är att man har kul och njuter av livet när man tar studenten, säger Mats Danielsson, vett och etikett expert.

Kläderna till studentbalen är en sak du kan spara pengar på, enligt Mats Danielsson.

Sätt en budget – och håll dig till den

En av de absolut största utgifterna under studentveckan är studentmottagningen. Ett viktigt steg i planeringen inför studentmottagningen är att bestämma dig för en budget och utgå från den oavsett om du har mycket pengar att spendera eller en något mindre budget.

– Min första fråga till alla som ska ordna en studentmottagning är hur mycket pengar de är beredda att spendera. Vi har alla olika förutsättningar men man måste veta utgångslägget, säger Sören Lundell, festfixare och ägare till företaget Inte bara fest.

Sören har i sitt jobb arrangerat mängder av studentmottagningar i väldigt varierande prisklasser.

– Den dyraste studentmottagningen jag har arrangerat kostade runt en kvarts miljon men de hade verkligen tagit i. Då hämtade vi gästerna med privatbåt, de hade trubadur som spelade och hela eventet var väldigt lyxigt, säger han.

Men det tillhör, enligt Sören, inte vanligheterna att man spenderar så mycket på studentmottagningen.

– Det vanligaste är att inte att man slår på stort utan snarare brukar nog studentmottagningar ligga i prisklassen runt 500 kronor per person men då brukar dryck tillkomma, säger han.

Börja med basen

När det gäller att fixa studentmottagningen finns det en del saker som är bra att utgå från.

– Det första är att man måste ha koll på sina förutsättningar och hur mycket man måste spenderar på att få en fungerande mottagning. Det vanligaste, om man har förmånen att ha en trädgård, är att man sätter upp ett partytält. Sen måste man kolla på om man har stolar och bord, porslin och andra nödvändiga tillbehör.

Sören Lundell berättar att ett vanligt fel som många gör är att de tror att de måste ha stolar och bord så att det räcker till alla. Men det är inget som man, enligt honom, ska oroa sig över.

– På en studentmottagning kommer inte alla samtidigt så man kan räkna med betydligt mindre stolar än gäster. Mitt råd är att fylla ut med några ståbord som folk kan mingla vid. Det finns inget tråkigare än ett rum eller tält där det är tomma bord och stolar, säger han.

Hur gör man om man bor i lägenhet?

– Om man bor i en lite större lägenhet så är det inga problem att ha mottagningen där, vid mingel brukar man räkna med att det går två personer per kvadratmeter så genom att ta bort möbler kan man vara många även i en lägenhet, säger Sören och fortsätter:

– I många fall kanske det finns en gräsmatta eller en gård vid lägenheten och då kanske man kan kolla om man får lov att sätta upp ett partytält där.

Buffé är ett vanligt alternativ

Mat och dryck är oftast de största utgifterna på en studentmottagning och här finns det en hel del knep man kan ta till för att hålla kostnaderna nere.
Att satsa på ett lite billigare vin, skåla i proseco i stället för champagne eller satsa på en mindre exklusiv buffé kan påverka kostnaden mycket.

– En trevlig variant av den klassiska buffén är att ha en grillbuffé. Då kan man ha en buffé av tillbehör och sedan hyra in en kock som grillar kött, fisk eller vegetariskt till gästerna när de kommer.

Det låter som en sak som kostar väldigt mycket, finns det billigare alternativ?

– Det kan låta dyrt men det behöver faktiskt inte kosta så mycket. Att hyra in en kock brukar ligga på några hundralappar per timme och en studentmottagning är oftast bara en 3–4 timmar så det behöver inte bli så dyrt, säger Sören Lundell.

För dig som vill ha en mer budgetbetonad variant så kan man spara mycket pengar genom att laga buffén själva eller varför inte sätta en släkting eller vän vid grillen om du vill ha grillbuffé. För dig som vill ha mer tid över för annat och har lite större budget är catering ett bra alternativ. När det gäller catering finns det mängder av olika alternativ från överkomligt pris till väldigt påkostat.

Många väljer att ha studentmottagningen i trädgården.

Använd mycket björkris

Ingen fest är komplett utan dekorationer. Under studenten är det mycket blått och gult som gäller och gärna mycket blommor.

– Studenten är ett tillfälle som ska vara härligt och glatt. Mycket björkris, banderoller i gult och blått, ballonger och blommor. Dekorationer är inte så dyrt så här kan man gärna ta i, säger Sören Lundell.

För den som vill vara ekonomisk går det att plocka mycket dekorationer ute i naturen i studenttider.

Har du några andra råd när det gäller studentmottagningen?

– Ja, jag tycker att man ska tänka igenom hur man vill att stämningen på festen ska vara och hur det blir bäst för alla. Studentmottagningar samlar ofta folk i olika åldrar från äldre släktingar till ungdomar och små barn. Om man har plats och möjlighet tycker jag ett bra alternativ är att dela upp gästerna på två platser. Att till exempel ha ett tält där de äldre släktingarna kan sitta och prata och ett där ungdomarna håller till. Sen kan man ha en gemensam plats där mat och dryck finns och så får studenten röra sig mellan de olika platserna för att vara en god värd.

Sörens råd när man ordnar en studentmottagning

  • Utgå från allt nödvändigt först – om du har pengar över kan du fundera på eventuella extra saker, som att hyra in en kock, mer dekorationer och annat
  • Du behöver inte ha stolar och bord så att det räcker till alla på en studentmottagning. Satsa på att ha några ståbord om det kommer mycket folk på samma gång.
  • Om du vill ha sittplats till alla så är ett bra mått att man behöver 0,8 kvm per sittplats, det vill säga att det är den plats man räknar för stol, bit av bord och för att någon ska kunna gå bakom platsen.
  • Om du ska ha en mingelfest behövs inte så mycket plats. Vi brukar räkna i kvm per 2 personer. I en lägenhet på 80 kvadratmeter kan man därför få in ganska många om man plockar bort lite möbler.
  • Om du har mycket plats kan du fundera på om du ska dela upp gästerna så att de äldre släktingarna har en plats att umgås och en plats för ungdomarna

Följ ämnen i artikeln