Glöggkokta päron till ost
15 minuter l 8 portioner l 100 kcal/portion
Du behöver:
4 päron
6 torkade fikon
3,5 dl glögg
1 kanelstång
Gör så här:
Dela päronen i klyftor. Dela fikonen och lägg alla
ingredienser i en kastrull. Koka tills päronen nästan
är mjuka, cirka 10 min.
Recept: Liselotte Forslin & Åsa Berger/Viktklubb
Fruktbröd
75 minuter l 1 bröd l 142 kcal/skiva
Du behöver:
4 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
6–8 torkade fikon i mindre bitar
6–8 torkade aprikoser i mindre bitar
2 dl blandade frön och nötter, t ex solroskärnor och valnötter
5 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en 1,5 liters avlång form med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt frukt, frön och nötter och blanda väl.
Tillsätt filmjölk, olja och honung och blanda väl. Det blir en
ganska kladdig deg.
Häll degen i formen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
Vörtbröd
100 minuter l 2 limpor l 81 kcal/skiva
Du behöver:
0,5 dl margarin, flytande,
ev mjölkfritt
5 dl svagdricka, 2,3 %
1 paket jäst
3 msk ljus sirap
2,5 tsk salt
1,5 tsk fänkålsfrö
1,5 tsk anis
12,5 dl rågsikt med vetemjöl
Gör så här:
Det här är ett vörtbröd som är kryddigt men snällt i sin vörtighet!
Värm margarin och svagdricka till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig. Häll på resten av degvätskan, sirap, salt, fänkålsfrö och anis som du stött i en mortel samt det mesta av mjölet. Arbeta degen så att den känns smidig och inte kladdar. Låt degen jäsa i 30 minuter, gärna längre.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den med händerna, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och rulla ut dem till avlånga limpor. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda limporna ganska långt ner i ugnen, 200 grader i 30–35 minuter. Låt vörtbrödet svalna på ett galler under en bakduk.
Ris à la Malta med lyxig fruktsallad
45 minuter l 8 portioner l 252 kcal/portion
Du behöver:
3 dl rundkornigt ris
7,5 dl vatten
salt
2,5 dl ädel vaniljvisp, 12 % fett
lyxig fruktsallad:
200 g vindruvor i halvor
2 kiwi i skivor
250 g jordgubbar i halvor
2 färska fikon i klyftor
100 g physalis
sockerlag:
1 dl pressad apelsin
0,5 dl råsocker
3 passionsfrukter (skrynkliga)
1 vaniljstång
Gör så här:
Koka riset tillsammans med vatten
och lite salt tills riset är mjukt, cirka
40 minuter. Låt riset bli kallt.
Vispa vaniljvispet med en elvisp. Blanda ris med lite av vaniljvispet. Rör försiktigt i resten.
Koka ihop pressad apelsin, råsocker och innehållet i passionsfrukterna i en kastrull. Lagen är färdig när sockret smält. Skär en skåra i vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta fröna och tillsätt dem till lagen. Blanda frukt och lag och låt det dra i 1 timme. Lägg upp ris à la Maltan i en skål och lägg frukten runt om.
Kanderade äpplen
30 minuter l 10 stycken l 131 kcal/portion
Du behöver:
600 g små äpplen
1,2 dl vatten
3 dl socker
1 krm ättiksprit
0,5 msk glykos
Gör så här: Sätt fast en pinne, till exempel en grillpinne, i varje äpple. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och glykos i en kastrull. Sockerlagen ska koka tills den klarar kulprovet, det vill säga att du kan hälla en droppe av smeten i kallt vatten och forma den till en kula. Doppa äpplena i sockerlagen. Du kan hälla lagen i en smal tillbringare som du doppar äpplena i. Lägg äpplena att svalna på ett bakplåtspapper.
Mannagrynspudding
40 minuter l 10 portioner l 158 kcal/portion
Du behöver:
1 l mellanmjölk
2 dl mannagryn
1 tsk salt
2 ägg
2 msk socker
5 fint rivna
bittermandlar
2 dl jordgubbs-
sylt
Gör så här:
Koka upp mjölken i en 2-liters-
kastrull. Rör ner mannagrynen.
Låt gröten koka under omrörning
i 5 minuter. Salta. Låt gröten svalna. Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i 225 grader i 25–30 minuter. Servera med sylt.
Ingefärsknäck
5 minuter l 12 stycken l 39 kcal/st
Du behöver:
3 msk socker
3 msk ljus sirap
2 msk finhackad sötmandel
0,5 tsk ingefära
Gör så här:
Blanda socker, sirap, sötmandel och ingefära i en kastrull. Låt koka ihop i 1–2 minuter, det går snabbt!
Rör med en trägaffel. Häll upp i cirka 12 knäckeformar. Låt knäcken stelna.
Marshmallowsgrillade kex med choklad
10 minuter l 4 portioner l 122 kcal/ portion
Du behöver:
4 st Donna digestivekex
med 2,5 g fett
32 mini-marshmallows
20 g mörk choklad, 70% kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader, grill.
Lägg ut kexen på en plåt. Fördela marshmallowsen ovanpå. Grovhacka eller hyvla chokladen grovt och strö över. Grilla kexen under grillelementet cirka 1 minut tills marshmallowsen fått vacker färg och chokladen smält. Håll koll för marshmallowsen bränns snabbt.
Kardemummakaka
60 minuter l 12 portioner l 151 kcal/portion
Du behöver:
50 g margarin
2 ägg
1 dl socker
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
1 dl mellanmjölk
Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och råsocker pösigt (enklast med en elvisp). Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Rör ner margarin, vetemjölsblandningen och mjölk i äggsmeten. Blanda försiktigt. Häll upp smeten i en smord och bröad
1,5 liters sockerkaksform.
Grädda kardemummakakan i cirka 45 minuter i 175 grader. Känn med en provsticka om kakan är färdig.
Häll socker på ett smörpapper och vänd upp kakan på papperet.
Varm choklad med apelsin och kanel
10 minuter l 4 portioner l 143 kcal/portioner
Du behöver:
4 dl Kelda lagalätt, 5%
1 msk apelsinskal (strimlat)
50 g mörk choklad, 70% kakao
1 tsk snabbkaffe
1 tsk kanel
Gör så här:
Hetta upp lagalätt i en kastrull med apelsinskalet. Låt chokladen smälta däri. Smaksätt med snabbkaffe och kanel. Vispa chokladen och servera i fyra små espressokoppar eller glas.
Liselottes Smala saffransbiscotti
30 minuter l 50 stycken l 69 kcal/st
Du behöver:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 dl fruktsocker
1 krm salt
0,5 pkt saffran
2 dl mild lättyoghurt med vaniljsmak
2 ägg
1 riven morot
2 msk flytande margarin,
80% fett
6 torkade aprikoser
1 dl sötmandel
1 uppvispat ägg
3 msk pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de sex första torra ingredienserna i en matberedare.
Blanda ut saffranet
i yoghurten. Vispa ihop ägg och saffrans-yoghurt och blanda i den rivna moroten och margarinet. Häll det i matberedaren och kör ihop med mjölblandningen till en deg. Verkar den för lös kan du ha i lite mjöl till.
Hacka aprikoserna fint och mandeln grovt och kör i det i degen.
Ta upp degen med mjölade händer och rulla den till en boll. Dela bollen i två delar som du rullar till två limpor och lägg dem på en bakpappers-klädd plåt.
Platta till dem till två rektanglar, cirka sju centimeter breda och två centimeter tjocka.
Pensla med äggvispet och strö på pärlsocker. Grädda i cirka 10 minuter tills limporna fått lite färg. Tag ut och låt svalna.
Skär limporna i cirka 50 skivor på längden, ungefär 2 cm tjocka.
Lägg dem på ett ugnsgaller och rosta i ytterligare 10 minuter.
Saffranspannkaka
70 minuter l 10 portioner l 156 kcal/portion
Du behöver:
1,5 dl rundkornigt ris
2 dl vatten
4 dl mellanmjölk
salt
0,75 dl honung
1 pkt saffran
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
4 ägg
1,5 dl jordgubbssylt
Gör så här:
Koka risgryn och vatten under lock på svag värme i 10 minuter. Rör ner mjölken och låt gröten koka tills grynen är mjuka, omkring 20–30 minuter. Tillsätt salt, honung, saffran, kanel, kardemumma och ägg. Häll upp gröten i en smord ugnsfast form. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Servera pannkakan avsvalnad med sylt.
Recept: Liselotte Forslin, Kristina Eriksson & Åsa Berger/Viktklubb
Fler recept hittar du på Viktklubb.se