Bosse Rappne: Så fixar du finaste höstkrukan

Kärleksört, plättar i luften, höstöga och bäcklysing. Det finns så mycket fint att välja till höstkrukan. Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du bäst fixar den bäst.

Sommarblommorna sjunger på sista versen, om de ens överlevt sommarens hetta. Men nu är det äntligen dags att för de vackra höstblommorna.

Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård berättar hur du lyckas bäst med din höstplantering.

– Om man har haft något i krukan över sommaren så tar man bort det men du kan återanvända en del av den jorden i den.

Hösten kan vara ganska regnig så se till att det finns ett ordenligt hål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut, och för att inte jorden också ska rinna ut så är det bra att lägga en liten krukskärva över hålet. Sedan fyller man på med jord.

– Jag brukar fylla upp nästan ända till kanten och så trycker jag till lite grann men inte så att det blir för fast, säger Bosse Rappen. Och sedan är det bara att börja plantera.

– Kokardblommorna ger färg i krukorna och alunroten Alabama sunrise plockar upp den färgen i kokardblommorna på ett väldigt fint sätt. De sätter jag i framkanten, säger Bosse Rappne. så de binder ihop och sluter tätt i krukan.

När man fyller jord bara nästan upp till kanten är det lätt att bara föra undan jorden och plantera ner växten.

– Så här på hösten kan man plantera väldigt tätt eftersom det inte kommer växa lika mycket, men det kommer ju växa en del så den blir frodig och mustig, säger Bosse Rappne. En bronsstarr för in lite luft och höjd i arrangemanget också.

Har du ett inglasat uterum eller något annat frostfritt utrymme kan du ställa in krukan där när minusgraderna börjar blir för många så kan den klara sig i stort sett hela vintern.

– Man ska tänka på att vara försiktig med vattningen på hösten. Naturligtvis ska man vattna men slå inte på för mycket för det kommer inte att torka på samma sätt som i somras, säger Bosse Rappne. En ganska lätt vattning och så tittar du till det.

– Den här kombinationen tycker jag blev riktigt snygg, jag är supernöjd. Så lycka till med din höstkruka.

3 fina kombinationer till höstkrukan

Vitt och grönt

Gräs ger fin höjd och lite luft i krukan. Kombinera med vit bäcklysing, plättar i luften och pärlljung.

Vinrött och rosa

Rosa och vinrött i fin kombination. Alunrot med mörka blad, ljungen ”Erica” och höstöga.

Silver och vinrött

Vackert i silver och vinröda toner. Silvriga ”Silveria”, kärleksörten ”Red canyon”, bärljung och revsuga.

Publisert:

LÄS VIDARE