Därför ska du låta bli amerikansk hummer

Hela listan: Fiskarna som är i fara

Av: 

TT

Burfångad amerikansk hummer går drekt från grönt till rött ljus i WWF:s senaste fiskguide.
Burfångad amerikansk hummer går drekt från grönt till rött ljus i WWF:s senaste fiskguide.

Matnytt

En delikatess i fiskdisken – men indirekt livsfarlig för en utrotningshotad val.

Därför säger Världsnaturfonden "låt bli" om den amerikanska hummern.

– Den går direkt från grönt till rött ljus, säger Inger Melander på WWF.

I svenska vatten anses den amerikanska hummern vara en invasiv art. Men även i sina ursprungsvatten ställer den, indirekt, till med problem.

I senaste fiskguiden från Världsnaturfonden (WWF) avråder organisationen från amerikansk hummer som burfångats i USA eller Kanada.

Anledningen? Fisket är ett hot mot nordkaparen, en val som hör till de mest hotade arterna på jorden.

– Fisket kan skada valen som simmar i de här vattnen och letar efter föda och även ska fortplanta sig, säger Inger Melander på WWF.

– Man har ju burarna på botten och ganska kraftiga rep upp till en flytboj. Det är som upplagt för att valen ska trassla in sig. Det sker också kollisioner med båtar.

I senaste fiskguiden från WWF avråder organisationen från amerikansk hummer som burfångats i USA eller Kanada.

Därför är nordkaparen hotad

Nordkaparen, som kan bli omkring 15 meter lång, var tidigare spridd över ett stort område, men finns nu bara längs Nordamerikas östra kust.

Det bedöms bara finnas omkring 350 till 400 exemplar kvar. Och av dem är bara 80–100 honor.

– Honorna har börjat föda kalvar senare än tidigare, samtidigt som det blivit fler år mellan födslarna. Valen har också börjat förändra sitt sökbeteende, det vill säga områden som den dyker upp i. Så det är flera faktorer som samverkar, säger Inger Melander.

Andra fiskar i fara

I årets fiskguide, som WWF presenterar i dag, ingår 89 fisk- och skaldjursarter som finns på den svenska marknaden.

Utöver den amerikanska hummern har rekommendationerna ändrats för exempelvis:

  • Strömmingen i Östersjön, som gått från grönt (bra val) till gult ljus (var försiktig) i guiden.
  • Torsken, där situationen är fortsatt bekymmersam, utan märkbara förbättringar.
  • Skipjack, en tonfiskart som används i tonfiskburkar, som gått från gult till rött när det gäller fiskar som fiskas i Atlanten.

– Beståndet är utsatt för ett högt fisketryck. Andelen lekmogen fisk går ner och strömmingarna börjar även minska i storlek och bli könsmogna tidigare. Det är klassiska tecken på överfiske, säger Inger Melander.

Strömmingen i Östersjön har gått från grönt (bra val) till gult ljus (var försiktig) i guiden.

Makrill får grönt ljus

Däremot får skarpsill och makrill grönt ljus i den senaste upplagan av fiskguiden.

Världsnaturfonden poängterar att det finns miljövänligare (till exempel MSC-märkta) alternativ för många av de populäraste matfiskarna.

– Fisket är svårt. Det är så beroende av vad det är för art, hur den är fiskad och var den är fiskad, säger Inger Melander.

– Men det är ett bra verktyg att titta efter certifieringarna när man vill hitta fisk som ligger på grönt ljus.

Här är några av certifieringarna att kika efter:

  • MSC-märket visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.
  • KRAV-märket visar att en vara är ekologisk och så hållbart producerad som möjligt.
  • ASC är en hållbarhetsmärkning. ASC granskar odlingarna och ser till att fisken är producerad på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart sätt.

Några nyheter i årets guide

Här är några exempel på arter som fått ny bedömning (grönt, gult eller rött ljus) i årets fiskguide från Världsnaturfonden (WWF).

  • Strömming/sill: fisk som fiskats med garn i Östersjön går från grönt till gult ljus.
  • Amerikansk hummer: från grönt till rött om den är burfångad längs USA:s eller Kanadas kust.
  • Tonfisk: Skipjack som fiskats med ringnot i Atlanten samt i Indiska Ocenanen går från gult till rött. Det gör även gulfenad tonfisk som fiskats med ringnot i västra och centrala Stilla havet.
  • Makrill: fisk som fiskats med flyttrål i Nordostatlanten går från gult till grönt ljus.
  • Skarpsill: går från gult till grönt om den är fiskad med flyttrål i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.
  • Sardin: från gult till grönt om den fiskats med ringnot i Biscayabukten.

Källa: WWF

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny lista: Klimatsmarta maten – och det ska du undvika

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Världsnaturfonden WWF

Hummer

Fiskar

MER OM GODARE

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Spana in officiella fotbollspizzan inför EM – så ser den ut

Veganmärkt mat kan innehålla spår av animaliska ingredienser

Lista: Nya restauranger i Not So White Guide 2021

Extrema bristen på strömming: Surströmmingssäsongen hotad

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Det här äter landslagsspelarna helst under mästerskap

Efter succén – nu drar stjärnkocken ny publik

Svenskarnas mest köpta alkoholfria ölsorter

Så äter svenskarna 2021 – detta äter vi helst

Här är svenskarnas favoritkök

Klassisk glass tar bort figuren efter kritik

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Arla kommer med uppstickaren Jörd – ska utmana Oatly

Fiskarna att undvika – kan innehålla miljögifter

Restriktioner på restauranger – det här gäller

It-attacken mot Coop – detta har hänt

Coop i Hälleforsnäs stängd – traktens enda butik

Årets glassnyheter är äntligen här

Stenålderskost minskar nivån av blodfetter

Rekordår för hjortron – "aldrig sett på maken"

Så mycket godis äter vi under påsken

Tomma hyllor på Systembolaget – rosévinet hotas

Påskmusten slår rekord – lagren tömda