Fem svenska fiskar att äta i sommar

Recept på abborre, gädda, rödspätta, makrill och gös

Av: 

Elisa Amorelli

Fisk och skaldjur

Har du haft turen att fånga en abborre? Eller kanske en gädda, rödspätta, eller gös?

Grattis! Då börjar nu det roliga – att tillaga och njuta av fångsten. Här har vi samlat allt du behöver veta om fem riktigt goda svenska fiskar i sommar.

Plötsligt drar det i spöet – något har fastat på kroken!

Känslan av att ha fångat sin egna fisk till middagen är svårslagen. Men hur tillagar man den bäst? Här finns flera klassiska recept och spännande varianter på abborre, gädda, rödspätta, makrill och gös.

Abborre

Abborren är Sveriges vanligaste fisk. Abborren sägs nappa på allt och har därför länge varit populär i mete och sportfiske.

Den känns igen på sina svarta tvärränder och sin taggiga främre ryggfena med en svart prick baktill.

Abborren lever i sötvatten och brackvatten i hela Sverige.

Så tillagar du abborre:

  • Rensa och filéa fisken. Torka av filéerna med hushållspapper så de är någorlunda torra.
  • Häll upp ströbröd på en djup tallrik och värm en stor stekpanna.
  • Salta abborrfiléerna och vänd dem på båda sidor i ströbrödet. Lägg dem på en tallrik. Stek några filéer i taget cirka tre minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.

Servera med kokt nypotatis och en klick gräddfil med dill och citron.

Stekt abborre recept - med gräddfil och potatis

Vill du hellre grilla abborren? Kocken Niklas Ekstedt serverar gärna denna helgrillade fisk med koriander, mynta, skivad grön chili och limeklyftor.

Helgrillad abborre recept - med gröna grönsaker

Stekt abborre med potatis.

Makrill

Makrillen är en riktig snabbsimmare och hör till våra mest lättidentifierade fiskar.

Den lever i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och Atlanten. På sommaren kan du även hitta den i Öresund och södra Östersjön.

Bäst smakar makrillen vår till höst, man brukar säga att fiskperioden är maj-november, men höjdpunkten i maj-juni.

Så tillagar du makrill

Makrill kan du tillaga på en mängd olika sätt. Stekt, rökt, grillad eller inkokt – du väljer.

Här är ett recept på örtmarinerad makrill:

  • Lägg makrillen i en stekpanna.
  • Salta, strö över pepparkorn och lägg i lagerblad. Häll i citronsaft och lite vatten så att fiskfiléerna täcks. Låt dem sjuda i 2 minuter.
  • Lyft försiktigt över fisken i en form med kanter och låt svalna. Klart!

Vill du hellre testa något nytt? I Godare- programmet ”Det nynordiska köket” lagar kocken Frida Nilsson rabarbergravad makrill.

Gäddor finns i brackvatten längs hela Östersjökusten.

Gädda

Gäddor finns i sjöar och åar i hela Europa och i brackvatten längs hela Östersjökusten.

Gäddorna kan bli 1,5 meter långa och även om de som väger över tio kilo anses vara stor fångst – finns det betydligt större.

Det svenska rekordet för gädda är 21,07 kilo!

Så tillagar du gädda:

  • Filéa gäddan och putsa bort det mesta av benen.
  • Dela filéerna i portionsbitar om det är en stor gädda. Dubbelpanera (vänd först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd) och stek till vacker färg i smör.
  • Servera med potatismos eller kokt potatis och en remouladsås.

En annan variant är foliebakad gädda med god sås. Tänd grillen och fyll gäddan med örter och kryddor och servera tillsammans med en äppel-och-gurksås. Superenkelt och gott!

Foliebakad gädda - recept med god sås

Foliebakad gädda med god sås.

Foto: Per Björn

Gös

Gösen är huvudsakligen en sötvattensfisk men kan även leva i brackvatten. Den trivs bäst i relativt varma, syrerika vatten och lever på småfisk, framför allt nors.

Gösen kan växa sig mycket stor – till en hel meter i längd och 15 kilo i vikt!

Så tillagar du gös:

Har man en riktigt god fisk behöver man inte krångla till det så mycket. Stek gösen i smör, gärna brynt och servera med en sallad och kokt potatis. Gott, snabbt och enkelt.

Gös – så steker du den goda fisken

Stekt gös i all sin enkelhet.

Rödspätta

Rödspättan är en rödfläckig plattfisk med båda ögonen på höger sida.

Rödspättan förekommer i Skagerrak, Kattegatt och i Östersjön upp till Gotland.

Så tillagar du rödspätta:

Rödspättan kan du laga på en rad olika sätt. Här har vi valt ut några riktigt bra recept.

Eller så gör du den härligt helbakad. I klippet nedan visar kocken Alexander Sjögren hur du lagar spättan till perfektion.

Andra fiskar att tillaga i sommar:

Vill du veta mer om fiskarna? Spana in WWF:s Fiskguiden!

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör din egen pizza på grillen i år! Skaffa en smart pizzaspade från Cervera

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ut och fiska i sommar – tips för nybörjare och proffs

ÄMNEN I ARTIKELN

Fisk och skaldjur

Fiskar

Kräftor

Räkor

Fiske

MER OM GODARE

Goda sommarmaten

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

WWF: Därför ska du låta bli amerikansk hummer

Extrema bristen på strömming: Surströmmingssäsongen hotad

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Fiskarna att undvika – kan innehålla miljögifter

Räkbowl med grönsaker, misomajo och sesamris

40 min

Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan