Årets matbluff korad: Smördeg utan smör

Publicerad:
Uppdaterad:
Här är finalisterna till Årets matbluff 2020.
Foto: Äkta vara
Här är finalisterna till Årets matbluff 2020.

Matnytt

Vinnare i omröstningen av Årets matbluff är en smördeg som inte innehåller minsta lilla klick smör.
– Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Pop! Bakery smördeg röstades med liten marginal fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2020. Smördegen fick 5 644 av totalt 14 610 röster efter omröstningen på sajten Äkta vara. Smördegen innehåller trots sitt namn inte det minsta smör, det är i stället utbytt mot solros- och palmolja.

Det kan tyckas självklart att en smördeg ska innehålla smör, men så är det inte. Faktum är att Sverige har fått igenom ett undantag från EU:s regler som gör att det är fullt lagligt att utesluta smör.

EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör undantag för ett antal beteckningar. Det handlar, förutom om smördeg, även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör. De har ju aldrig gjort det.

Foto: Äkta vara
Pop! Bakery smördeg

– Men smördegen skiljer sig från de övriga då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör, säger Björn Bernhardson.

Omröstningen visar att många konsumenter känner sig lurade av sådana produkter, anser Björn Bernhardson. Smörfria smördegar stod för hela 21 av 184 nomineringar till årets antipris och att degen från Pop! Bakery fick flest röster i själva omröstningen.

Foto: Äkta vara
Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare, Äkta vara.

– Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat, säger Björn Bernhardson.

Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg gjord på smör, bland annat i Frankrike och Nederländerna.

Tilläggas bör att det finns fler tillverkare av smördeg som inte heller använder smör i sina produkter.

Foto: Äkta vara
2020 års nomineringar.

Fakta

Resultatet i omröstningen:

  • Pop! Bakery Smördeg: 5 644 röster

  • Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster

  • Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster

  • Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster

  • Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

MOTIVERING:
Pop! Bakery Smördeg

”Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja.”

Smördeg på andra språk

I många andra länder saknas bluffen med smördeg då benämningen på denna typ av deg inte innehåller ordet smör. Det heter exempelvis puff pastry (ungefär puffdeg) på engelska och pâte feuilletée/Blätterteig (bladdeg) på franska respektive tyska.

Tidigare vinnare

  • 2019: Alpro Cuisin soya vispbar

  • 2018: Lätta original

  • 2017: Polaricas kronhjortskav

  • 2016: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise

  • 2015: Valios laktosfria kefir

Källa: Äkta vara

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN