Årets första färskpotatis skänks till sjukhuspersonalen

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Potatisodlarna Leif Svensson och Ted Ivarsson.
Foto: Svensk potatis
Potatisodlarna Leif Svensson och Ted Ivarsson.

Odla

Nu skördas årets första färskpotatis på Bjärehalvön i Skåne. Men i stället för auktion väljer odlarna att skicka delikatesserna till personalen på S:t Görans sjukhus.
– Jag hoppas att färskpotatisen ska ge lite extra energi, säger potatisodlaren Ted Ivarsson.

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön under onsdagen. Men det blir ingen traditionsenlig auktion. I stället paketeras den gyllene delikatessen och skickas direkt till personalen på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Det är tredje gången som Ted Ivarsson, fjärde generationens färskpotatisodlare på gården i Förslöv på Bjäre, är först ut att plocka årets exklusiva primörer. Men det är första gången den skickas direkt till vårdpersonal efter skörd.

– Det är ett bra initiativ. De är verkligen guld värda och förtjänar ett stort tack för sitt arbete. Jag hoppas att färskpotatisen ska ge lite extra energi, säger Ted Ivarsson.

Budgivningen är inställd

Under normala omständigheter brukar den första potatisen auktioneras ut och intresset har alltid varit stort bland grossister, handlare och kockar. I år är ett annorlunda år, även i potatislandet. Budgivningen är inställd och det blir inget rekordpris i tusenkronorsklassen. Priset är istället satt till marknadsmässiga 300 kronor per kilo för premiärpotatisen.

– Det är ett skäligt pris, tycker Leif Svensson som också är en av de odlare som är först ut att skörda årets första frilandsodlade färskpotatis som är av sorten Swift.

När han satte potatisen i Öllöv i början av mars trodde han att det kanske var lite väl blött i jorden efter den regniga vintern. Men därefter har det varit torrt och soligt, men kyligt.

– Swift är en liten rund, fin och trevlig potatis, säger Leig Svensson. Bara den kokas på rätt sätt. Ta av den precis innan den är klar och ät med en klick smör.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN