Fritt fram att frossa i lösgodis idag

Lösgodisets dag 2020

Publicerad:
Uppdaterad:

Godis

I dag, 26 september är det alla godisälskares största högtid – lösgodisets dag.

Men i coronatider har försäljningen sjunkit drastiskt, finns det risk för att smittas via godiset?

Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten.
Foto: TT
Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten.

Vanligtvis konsumerar en svensk ungefär 16 kilo godis per år – det vill säga dubbelt så mycket som genomsnittet i Europa, enligt Jordbruksverkets siffror. Men sedan coronakrisen briserade har många svenskar bytt ut lösgodispåsen mot förseglade påsar.

Utvecklingen syns tydligt hos de stora godishandlarna, där bland annat Cloetta minskade försäljningen av lösgodis med 58,5 procent under andra kvartalet.

Kan corona smitta via lösgodis?

Enligt Livsmedelsveket är sannolikheten att bli smittad genom att äta lösviktsgodis nästintill obefintlig.

– Corona smittar framför allt via luftvägarna och risken att bli sjuk av att man äter eller dricker något är väldigt liten, säger Jonas Toljander, riskvärderare Livsmedelsverket till SVT.

”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter vare sig lösgodis som det finns coronavirus på. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset på det sättet. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Det är med andra ord i stort sett fritt fram att frossa i sura nappar, djungelvrål och annat gott i helgen. Trevlig Lösgodisets dag!

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE