I januari bokar vi flest resor utomlands

Publicerad:
Uppdaterad:
Vinter, vår, sommar eller jul. Nu bokar vi flest utlandsresor under året.
Foto: Thinkstock
Vinter, vår, sommar eller jul. Nu bokar vi flest utlandsresor under året.

Flygbolag

Det råder hausse på resemarknaden.
Idag, andra tisdagen i januari, bokar vi flest resor under året – visar historien.
Här är tipsen som hjälper dig på väg.

Drygt hälften av svenskarna (59 procent) planerar att under 2018 resa lika mycket som tidigare och många ytterligare mer. Åtta av årets tio mest frekventa bokningsdagar för utlandsresor återfinns i januari visar statistik från Ticket Privatresor.

Rekordbokningar på tisdag?

Andra veckan i januari slår bokningarna utomlands rekord. Under 2017 var tisdag 10 januari den absolut hetaste bokningsdagen under hela året. Och om historien upprepar sig bokas flest resor under 2018 på tisdag, 9 januari.

– I början av januari infaller årets absoluta bokningstopp. I slutet och början av februari kommer en ny och dagarna direkt efter midsommar inträffar ytterligare en peak, säger säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Boka jul & nyår

Lockelserna just nu är många och av spridd karaktär. Vinterutflykt, vårweekend, påskresa, solsemester, höstkryssning eller varför inte boka årets julresa och nyårsfirandet?

Flygbolagens och resebyråernas pågående kampanjer är ofta bredkäftade. Men sträcker sig sällan över jul och nyår eftersom de ändå alltid är hårt efterfrågade och dessutom ligger långt fram i tiden. Men vill du vara säker på en varm och solig jul 2018, var beredd när platserna släpps.

– Flygbolagen släpper biljetter omkring 11 månader i förväg, medan det hos charterbolagen ofta går att hitta något tidigare, säger Lina Eklund PR-specialist på Resia.

Minibreak – tydlig trend

Var går färden under 2018?

– Tydligaste restrend är så kallade minibreaks där du är borta 4-5 nätter. Inte en vecka och inte heller en kort weekend med ett par övernattningar. Vi reser oftare och gör kortare resor istället för långa och få, säger Lina Eklund.

Andra resetrender; Att upptäcka nya kulturer och länder blir en ännu viktigare ingrediens på resan. Att betala för hotell med hög standard, bra faciliteter, centralt läge, god service och trevlig personal avskräcker inte. Intresset för god mat och dryck sprider sig – mat- och vinresor ökar lavinartat. Allt fler resenärer vill att semesterresan i första ska vara avkopplande.

– Vi värdesätter helt enkelt riktig avkoppling högre än tidigare, spår Lina Eklund.

Billiga biljetter

Hur hitta de billigaste biljetterna?

– Mest fördelaktigt när du letar efter billiga biljetter brukar vara att skräddarsy ett eget paket där du inte är bunden till hela veckor. Att vara flexibel på datum och i vissa fall även resmål brukar också vara fördelaktigt, menar Lina Eklund.

Se till att dubbelkolla villkor innan bokning samt boka gärna boende i samband med flygbokningen för att se till att vara skyddad av paketreselagen Och glöm inte att kontrollera ditt försäkringsskydd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA