Så fixar du ett billigt storkok

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-01-05

Januari är en av årets absolut fattigaste månader. Ett bra sätt att spara pengar är att göra storkok på grytor.

Gör ett storkok och fördela maten i matlådor som håller länge, och frys in dem om du inte vill äta samma mat flera dagar i sträck. Det är ett effektivt sätt att spara pengar på nu när januari är kommen och det verkar ha varit hål i plånboken hela december.

Korvgryta på minuten

6 personer (dubbla satsen för ett ordentligt storkok)

1 röd paprika i strimlor

1 stor gul lök i skivor

1 msk margarin eller smör

Ca 600 g falukorv i skivor

1 burk vita bönor i tomatsås, ca 400 g

Ca 500 g krossade tomater

Ca 300 g djupfrysta broccolibuketter

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

1 tsk timjan

Hackad persilja

Gör så här:
1. Fräs paprika och lök i margarin i en gryta.
2. Dela stora korvskivor i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan. Rör om och tillsätt vita bönor, krossade tomater och broccolibuketter – dela dem om de är stora.
3. Smaka av med salt, peppar och timjan och koka grytan cirka 5 minuter tills broccolin är mjuk.
4. Strö över hackad persilja och servera.

Tips!

Falukorven kan bytas ut mot någon kryddigare korv. Vita bönor kan bytas ut mot blandade bönor i tacosås.

Recept: Barbro Lönnegren
Receptfoto: Kent Jardhammar

Nordafrikansk lammgryta med het röra

24 portioner

600 g grytbitar av lamm

2 lökar

1 vitlöksklyfta

2 morötter

1 zucchini

1 röd paprika

1 gul paprika

4 msk olivolja

400 g hela tomater på burk

1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond

2 kanelstänger

1 tsk paprikapulver

50 g aprikoser

50 g katrinplommon

1,5 dl svarta oliver

200 g kikärtor på burk

50 g pistagenötter

1 citron

Salt och peppar

Heta röran:

2 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

0,5 tsk malen spiskummin

2 msk vätska från gryta

1 vitlöksklyfta

Gör så här:
1. Salta och peppra köttet.
2. Skala löken och vitlöken. Hacka vitlöken och skär löken i klyftor.
3. Skala morötterna och skölj zucchinin. Skär i bitar.
4. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
5. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn köttbitarna hastigt. Lägg i löken, vitlöken, morötterna, zucchinin och paprikan och fräs ytterligare någon minut medan du rör om.
6. Häll i 1 dl vatten, tomaterna, buljongtärningen/fonden, kanelstängerna och paprikapulvret. Rör om och koka upp.
7. I med aprikoserna, plommonen, oliverna och kikärtorna. Sjud grytan under lock i 20 minuter.
8. Skala pistagenötterna och hacka dem mycket grovt.
9. Rör ihop heta röran av tomatpurén, sambal oeleken, spiskumminen och lite vätska från grytan. Skala och riv i vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
10. Smaka av även grytan med salt, peppar och pressad citron. Strö över pistagenötterna och servera med heta röran.

Recept: Jon Hansson
Foto: Per Björn

Följ ämnen i artikeln