Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Biff Stroganoff!
I det här avsnittet från matkanalen Godare.se lagar bloggaren Gustav Johansson ännu en svensk klassiker – helt utan kött.
– Jag ska visa er hur ni får till det på absolut bästa sätt och gör en sjukt smarrig gryta, säger han och tipsar om två speciella kryddor som gör rätten extra mustig och god.
”Biff stroganoff är korvstroganoffens något mer okända syskon, men minst lika gott. Smakerna kommer tydligt från ryssland med sin för svenska smaklökar någon ovanliga kombination av dill, svamp och senap i såsen. En kombination som dock är sjukt god och riktigt mustig! Här ger vi den lite extra skjuts av rödvin och vitlök också, och serverar den gärna tillsammans med inlagd gurka, ris och en god sallad. Och varför inte lite mer rödvin vid sidan?
Den här rätten funkar riktigt bra med alla olika typer utav naturella texturerade vegokött, gärna sådana som ser lite mer ut som strimlor än oregelbunda bitar för att mer härma den strimlade oxfilén i originalet. Vill man dock ha en version utan vegokött kan jag varmt rekommendera att servera den med knaperstekt ostronskivling som du först dragit i strimlor med händerna. Riktigt smarrigt!”
Biff stroganoff
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g vegokött
1 gul lök
200 g skogschampinjoner
1 stor klyfta vitlök
1 dl rödvin
½ tsk dillfrön
1 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
2 dl havregrädde
2 dl vatten
½ msk mörk sojasås
1 msk svampfond
1 dl hackad bladpersilja
Juice från ⅓ citron
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i klyftor eller halvor beroende på storlek, och skär gärna ner stjälkarna från persiljan också.
Fräs lök, vitlök, persiljestjälkar och champinjoner i rapsolja i en stekpanna eller gryta tills löken är mjuk och svampen börjar ta färg.
Tillsätt vegokött, tomatpuré, dillfrön och dijonsenap och fräs i någon minut så det börjar dofta gott. Slå då i rödvinet och låt det puttra på hög värme i någon minut så pannan deglaceras och allt kokar ihop.
Ha därefter i grädde, vatten, sojasås, fond och peppar och låt koka i 10-15 minuter.
Smaka av med salt, peppar samt färsk citronjuice.
Toppa med färsk bladpersilja och rör om.
Servera med ris, ättiksgurka och en god sallad!
Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Husmanskost för dig som är trött på kött
Toppa lammkotletterna med myntapesto
1 h 30 min
Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat
Bifteki – läckra grekiska färsbiffar
30 min
Okragryta med fufu och habanerosås
45 min
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Shakshuka med vegansk äggröra
Det här äter presidentkandidaterna
Recept som passar bra till valrysaren
Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”
Ribollita med mjuka grönsaker
45 min
Ladda för veckans bästa tacomys
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Veganska köttbullar med gräddig sås
”Tips, kunskap och orimligt god mat”
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Vegansk majonnäs
Vegansk smörgåstårta
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Nya, goda köttfärssåsen
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Viltgryta med potatismos och lingon
Husmanskost för dig som är trött på kött
Toppa lammkotletterna med myntapesto
1 h 30 min
Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat
Bifteki – läckra grekiska färsbiffar
30 min
Okragryta med fufu och habanerosås
45 min
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Shakshuka med vegansk äggröra
Det här äter presidentkandidaterna
Recept som passar bra till valrysaren
Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”
Ribollita med mjuka grönsaker
45 min
Ladda för veckans bästa tacomys
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Veganska köttbullar med gräddig sås
”Tips, kunskap och orimligt god mat”
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Vegansk majonnäs
Vegansk smörgåstårta
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Nya, goda köttfärssåsen
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min