Här är recept som hjälper dig att matsmarta

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

avAftonbladet

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

Tacos som är bra för hälsan och miljön

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss. I nya kokboken ”Näringsjägaren” tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

Tacos - som är klimatvänligt.

Tacomys – här är en riktigt snabbfixad tacomiddag som är bra både för hälsan och miljön.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.

Härlig och smakrik wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Mazarinkakor som har en oväntad ingrediens.

Mazarinrutor – saftiga och söta kakor med en hemlig ingrediens: vita bönor!

Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

Prisad, hyllad och matglad. Nu kommer populära matbloggaren Zeina Mourtada med en helt grön bok med recept från hela världen. Här är fyra recept som kan inspirera köttälskare som vill äta grönare.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Domoda, gambiansk jordnötsgryta
  • Domoda – gambiansk gryta med fyllig och smakrik jordnötssås.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker.
  • Kaeng phet Thailändsk gryta med massor av grönsaker, tipsar Zeina.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Msakaa – libanesisk moussaka.
Foto: ULRIKA EKBLOM
Masoor dal – indisk linssoppa.

Stoppa brödsvinnet – så räddar du kantbitarna

Brukar du slänga den torra limpan eller de tråkiga kantbitarna som alltid blir kvar sist i påsen? Proffsbakaren Linda Andersson med bloggen Lindas bakskola ger sina fem bästa tips på hur du kan minska på brödsvinnet.

  1. Varma smörgåsar – brödet smakar nybakat igen när man gratinerar det i ugnen med ost, skinka och en skiva tomat. Krydda gärna med lite oregano.

  2. Bruchetta – rosta brödet i ugnen och lägg på en röra med hackad tomat och hackad lök blandat i vinägrettdressing.

  3. Fattiga riddare – doppa brödskivor i en blandning av ägg och mjölk. Stek dem i en stekpanna med smör.

  4. Gör eget ströbröd – rosta brödet i ugnen tills det blir torrt och mixa sönder det i småsmulor.

  5. Vitlöksbaguette – skär sneda snitt i en torr limpa eller baguette. Lägg ner smörklickar blandat med vitlök i snitten. Grädda på hög värme i ugnen till ytan blir frasig och smöret smälter.

Vegofest med smårätter

Med sommarens alla fester är det smidigt att duka upp en buffé så kan alla hitta sina favoriter. Här är fem härliga recept ur boken ”Vegofest med slottsträdgården Ulriksdal”, av Katarina Nordgren och Tomas Södergren (Semic förlag).

Foto: Tomas Södergren
Sparris med hasselnötter och parmesan
Foto: Tomas Södergren
Kikärtspizza med ogräspesto.
  • Kikärtspizza – äntligen en nyttig pizza som är riktigt god. Och ogräset stoppar vi ner i peston – är utmärkt som topping.

Foto: Tomas Södergren
Nötknyten – krydddiga och knapriga
  • Nötknyten – små fina knyten att bjuda på. Både knapriga och goda.

Foto: Tomas Södergren
Smördegssnurror med ost.
Foto: Tomas Södergren
Rödbetskorgar med ostkräm.

Niklas Ekstedts recept

Foto: David Loftus/Happy food
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt vet vad som krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat. Hans råd är enkelt: Sluta släng och laga mat med sunt förnuft.

Foto: David Loftus/Happy food
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
Foto: David Loftus/Happy food
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker.
Foto: David Loftus/Happy food
Socca - kikärtspannkakor.

Vegokocken: Ät balanserat

Fyllda auberginer med kryddiga linser.
  • Fyllda auberginer med kryddiga linser – är ett av vegokocken Mattias Kristianssons favoritrecept när han vill matsmarta. Han har varit vegan i 7 år och tycker inte att man ska känna ångest eller stress för klimatsmart mat. ”Försök att hitta en balans. Det går bra att köpa avokado ibland och cashewnötter ibland, se till helheten”.

Det smarta köket

– Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas.

Det säger ”Ekokocken” Carola Magnusson som också titulerar sig den matlagande ekonomen. I över 30 år har hon lagat mat, både privat och professionellt, och i lika lång tid har det varit fokus på hållbarhet. Här är fyra av hennes matsmarta recept från kokboken ”Det smarta köket”

Rödbetsbiffar med chèvrekräm
Makaroner med krämig zucchini.
Pastawok på rester.
  • Pastawok på rester. Låt gårdagens rester bli dagens lunch! Pasta är perfekt att spara i kylskåpet när det blir över efter en lunch eller middag och sedan bara woka tillsam­mans med olika sorters grönsaker och kryddor.

Fettuccine med tomatsås.
  • Fettuccine med tomatsås. Pasta, tomat och ost är en oslagbar kombination. Gör gärna en större sats av tomatsåsen när du ändå är igång. Den håller i flera dagar i kylen och går även utmärkt att frysa, eller använda till pizzan.

Ät billigare och bättre – ”portion under tian”

Dietisen Hanna Olvenmark vill få oss att äta billigare, bättre och mer klimatsmart med sitt projekt ”portion under tian”. Här är en av hennes favoriter.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Belugabolognese – en portion under tian.
  • ”Portion för tio kronor”. Belugabolognese – enkelt, billigt och jättegott.

Ta grepp på matsvinnet

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att leva upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är hennes bästa tips och favoritrecept -

Foto: ÅSA DAHLGREN
Vardagsfest med rester.
  • Soppa med pyttrester. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna och gör den extra matig och rejäl

Foto: ÅSA DAHLGREN
Mjuk kaka med valmo.
  • Mjuk kaka med valmo. Vad gör man med mjuka kakor som börjar bli torra? Här är ett smart recept.

Foto: ÅSA DAHLGREN
Gnoochi med läckra godsaker.
Foto: ÅSA DAHLGREN
Totts – testa en svensk variant av amerikanska ”tater tots”
Foto: BJÖRN LINDAHL
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatrapporten som middag

  • En matig sallad från rivjärnet. Är det en så stor omställning att äta hållbart – och måste det vara krångligt? Inte enligt kocken Stefan Eriksson.
    – Att äta hållbart är inte svårt, men man får små förändringar över tids säger han. Med den här rätten - en matig sallad från rivjärnet – tolkar han den stora klimatrapporten från Eat Foundation som kom tidigare i vår.

Foto: LINUS HALLGREN
Grillad sparris med fänkåls- & äppelsås.

Så grillar du veganskt

Grilla veganskt, gott och enkelt. I Mattias Kristiansson nya kokbok ”Vegan bbq” (Norstedts) finns flera spännande recept för grillkvällen 

Foto: LINUS HALLGREN
Sötkryddiga majsbiffar.

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ramensoppa med udonnudlar.
  • Ramensoppa – udonnudlar är framställda av bovete vilket gör dem både hållbara och glutenfria. Använd de grönsaker du har hemma i den här soppan.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
ARTIKELN HANDLAR OM