Här är recept som hjälper dig att matsmarta

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

”Min filosofi är att så mycket som möjligt som finns hemma i kylen och frysen ska användas innan jag går och handlar.”

Matkreatören Karolina Sparring tipsar här om roligare budgetmat. Till sin hjälp tar hon klimatsmarta trotjänare som lök, bönor och kål.

Foto: Tina Axelsson
Smarta budgetpastan.
  • Pasta med citron, kapris och grönkål. Hur ofta jag än lagar pasta så lär jag mig aldrig att koka rätt mängd. Detta är ett gott sätt att ta tillvara överbliven pasta, säger Karolina Sparring, receptkreatör och kokboksförfattare.

Foto: Tina Axelsson
Lökpaj
  • Sparrings lökpaj. Den här lökpajen är ett jättebra rätt när man vill laga billigt och gott. 

Foto: Tina Axelsson
Rödbetsbiffar med rosmarin.

Här ett par enkla recept på de båda thaiklassikerna laab och som tam. Det är svårt att vara ultra-klimatsmart och undvika alla importerade råvaror och smaksättare. Men vi har försökt hålla färskvarorna i säsong och o-importerade.

Foto: ANDREAS BARDELL
Som tam.
Foto: STEFAN MATTSSON
Thailändsk laab.

Enkel, god vego – på bara 15 minuter

Att äta vego är verkligen ingen uppoffring. Här är fyra snabba, goda och enkla vegorätter för hela familjen. Recept ur kokboken ”Vego” på 15 minuter av Maria Zihammou, Semic förlag.

Foto: STEFAN EDETOFT
Blomkål med ingefära och curry.
Foto: STEFAN EDETOFT
Kryddig halloumikebab.
Foto: STEFAN EDETOFT
Aubergine med chermoula.
Foto: STEFAN EDETOFT
Rödbetor med getost.

Så äter du smart mat ”under tian”

Planera, köp efter säsong och skaffa ett basskafferi.

Dietisten Hanna Olvenmark som driver bloggen ”Portionen under tian” ger tips hur du kan laga billig mat och dessutom vara snäll mot klimatet.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Rökig morotspizza.
Foto: ULRIKA POUSETTE
Gör färs med gula ärtor.
  • Bolognese på gula ärtor. Istället för att göra vegobolognese på något dyrt substitut kan du göra egen färs av gula ärtor, som ju är supercheap.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Grön- och rödkålspizza med citronkräm.
Foto: ULRIKA POUSETTE

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskarna Victoria Bignet,  Johan Rockström och matkreatören Malin Landqvist, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.

Mustiga och värmande rätter

I sin nya kokbok ”Värmande vego” bjuder Karoline Jönsson på en rad klimatsmarta recept.

– Jag ville samla ihop rätter som är varma och mustiga och värmer en kall kropp nu till hösten och vintern, säger Karoline Jönsson. Veganmat är inte alls bara kalla sallader.

Foto: Karoline Jönsson
Sardinsk soppa med fänkål och kikärtor.
Foto: Karoline Jönsson
Koreansk pannkaka.
  • Koreansk pannkaka – de här pannkakorna äts traditionsenligt skurna i bitar med en dippsås, men servera dem gärna som en wrap eller crêpe.

Foto: Karoline Jönsson
Ljuvligt god laksa.
Foto: Karoline Jönsson
En äkta colcannon.
  • Colcannon – riktig comfort food - irländsk kål-och potatismos som gärna kan ätas som en sidorätt, men fungerar lika bra som huvudrätt, gärna med lite stekt svamp till.

Årets kock hyllar potatisen

Snäll mot klimatet och i säsong året om. Årets kock Martin Moses hyllar potatis med en enkel och god rätt.

Foto: CAROLINA BYRMO
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka.

Halvego för köttälskare

– Kan vi få två personer att äta halvvego, då har vi ju faktiskt en helvego, det är enkel mat-ematik, säger Matts Hildén som tillsammans med sin fru Eva Hildén gett ut kokboken ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok”, Mondial förlag.
Här delar Matts och Eva med sig av goda recept.

Foto: Eva Hildén
Köttsnål lyxbaconburgare.
  • Köttsnål lyxbaconburgare. En saftig burgare som innehåller hälften av den normala mängden kött, men med läckert köttig smak ändå.

Foto: Eva Hildén
Lyxtacos med friterade musslor.
  • Lyxtacos med friterade musslor. Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och kärlekschocka dina gäster med denna krispiga festmåltid

Foto: Eva Hildén
Sesambollar med kycklingfärs.

Spagetti med köttfärssås utan kött – går det?

Kalops utan grytbitar, carbonara utan bacon, fiskgratäng utan fisk – det går väl inte?
Såklart det gör, hävdar matbloggaren Gustav Johansson i nya kokboken ”Vegansk husmanskost”.
Där bjuder han på klimatsmart växtbaserad mat med inspiration från köttvärlden.

Foto: SIMON BAJADA
Spagetti med köttfärssås – utan kött.
Foto: SIMON BAJADA
Kyckling, ris och curry – utan kyckling
  • Kyckling, ris och curry – utan kyckling. Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling.

Foto: SIMON BAJADA
Raggmunkar med fejkon.

Slår hål på myten om vego och träning

Kan man äta vego och prestera på toppnivå? Ja, det menar författarna till boken ”Vego i världsklass” som slår hål på myten om vegetarisk mat och träning. I boken finns också flera recept som ger både styrka och energi. Här är fem favoriter.

Foto: Stefan Wettainen
Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.
Foto: Stefan Wettainen
Palak Paneer.
  • Palak Paneer är en smakrik rätt som både har och ger styrka.
    Servera med läcker matvetesallad.

Foto: Stefan Wettainen
Tofuklämmor.
  • Tofuklämmor – enkelt och gott som stärker mellan träningspassen.

Paul Svensson tipsar: Så räddar du maten

Här är recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”.
Här får du till exempel nytta av mjölken och grädden som passerat bäst före-datum eller torra och skenbart tråkiga brödbitar.

Foto: Erica Wessman
Foto: Erica Wessman
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami

Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

Prisad, hyllad och matglad. Nu kommer populära matbloggaren Zeina Mourtada med en helt grön bok med recept från hela världen. Här är recept som kan inspirera köttälskare som vill äta grönare.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Domoda, gambiansk jordnötsgryta
  • Domoda – gambiansk gryta med fyllig och smakrik jordnötssås.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker.
  • Kaeng phet Thailändsk gryta med massor av grönsaker, tipsar Zeina.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Msakaa – libanesisk moussaka.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MAT & DRYCK