Dags att glassa - i sommarvärmen
Uppdaterad:
Recept
Solen lyser.
Värmen är här.
Då är det stekhett med något iskallt.
Här är tre recept som får dig att coola ner.
Somriga tider är lika med glassiga tider. Nu är det dags att njuta och ta det lugnt. Och vad passar bättre i hängmattan än kall glass? Men spring inte bara och handla en i närmsta butik. Passa på att göra egen hemmagjord - det gör smakupplevelsen ännu större. Här nedan är tre goda recept på sorbetglass, som ger dig extra svalka i sommarvärmen.
✓ Sorbet av citrongräs, lime och mynta
■ Du behöver:
5 dl vatten
0,75 dl socker
3 citrongräs
2 stora lime, pressade
1/2 kruka mynta, finhackad
1 äggvita, hårdvispad
■ Gör så här:
1. Skär citrongräset på längden och grovhacka sedan.
2. Koka upp tillsammans med vattnet och sockret. Sjud under lock i 20 minuter. Sila bort citrongräset.
3. Häll i limejuicen och låt drycken svalna genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad. Låt sedan stå i kylskåp tills vätskan är kall.
4. Blanda i myntan och äggvitan och kör i glassmaskin tills det blir en krämig sorbet (20–25 minuter). Servera direkt. Vill du ha en fastare sorbet ställer du in den i frysen ytterligare en halvtimme.
✓ Hallonsorbet
■ Du behöver:
500 gram tinade hallon
250 gram socker
1 msk citronsaft (av en halv citron)
1.5 dl vatten
3 st äggvitor
■ Gör så här:
1.Mixa bär, socker, citron och vatten. Sila genom en finmaskig sil.
2.frys bärsaften 3x20 minuter, och ta ut och rör igenom mellan varven.
3.Vispa äggvitorna lätt och vänd ner dem i smeten.
4.Frys sorbeten minst 4 timmar före servering.
✓ Äppelsorbet
■ Du behöver:
350 g äpple
1 dl socker
2 dl äppelmust
2 msk calvados (kan uteslutas)
■ Så gör du:
1. Kärna ur äpplena och skär i mindre bitar, lägg allt i en kastrull med 3 dl äpplemust och 2dl socker.
2. Koka tills äpplena är mjuka.
3. Mixa i en mixer. Kyl. Tillsätt calvadosen och kör blandningen i glassmaskinen.
Jonas Andersson
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Så gör du ditt eget äppelmos
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Busigaste godiset på halloween
Fruktsallad med mangosorbet
Fem kryddors revbenspjäll
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Fem klassiska sallader
Mormor Margits midsommartårta
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Härliga sommarsmaker
Veganska köttbullar med gräddig sås
Gör din egen saft
”Vi kommer se mer av det här i Sverige”
Klassiska pannkakor
40 min
Kryddstekt blomkål
”Har tröttnat på alla modedieter”
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Stjärnkocken avslöjar vad han lagar hemma
Experten: "Kan lätt lägga till en månad"
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Så gör du ditt eget äppelmos
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Busigaste godiset på halloween
Fruktsallad med mangosorbet
Fem kryddors revbenspjäll
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Fem klassiska sallader
Mormor Margits midsommartårta
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Härliga sommarsmaker
Veganska köttbullar med gräddig sås
Gör din egen saft
”Vi kommer se mer av det här i Sverige”
Klassiska pannkakor
40 min