Dags att glassa - i sommarvärmen

Uppdaterad 2019-07-22 | Publicerad 2016-08-04

Solen lyser.

Värmen är här.

Då är det stekhett med något iskallt.

Här är tre recept som får dig att coola ner.

Somriga tider är lika med glassiga tider. Nu är det dags att njuta och ta det lugnt. Och vad passar bättre i hängmattan än kall glass?  Men spring inte bara och handla en i närmsta butik. Passa på att göra egen hemmagjord - det gör smakupplevelsen ännu större. Här nedan är tre goda recept på sorbetglass, som ger dig extra svalka i sommarvärmen.

Sorbet av citrongräs, lime och mynta

Du behöver: 

5 dl vatten

0,75 dl socker

3 citrongräs

2 stora lime, pressade

1/2 kruka mynta, finhackad

1 äggvita, hårdvispad

Gör så här:

1. Skär citrongräset på längden och grovhacka sedan.

2. Koka upp tillsammans med vattnet och sockret. Sjud under lock i 20 minuter. Sila bort citrongräset.

3. Häll i limejuicen och låt drycken svalna genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad. Låt sedan stå i kylskåp tills vätskan är kall.

4. Blanda i myntan och äggvitan och kör i glassmaskin tills det blir en krämig sorbet (20–25 minuter). Servera direkt. Vill du ha en fastare sorbet ställer du in den i frysen ytterligare en halvtimme.

Hallonsorbet

Du behöver:

500 gram tinade hallon

250 gram socker

1 msk citronsaft (av en halv citron)

1.5 dl vatten

3 st äggvitor

Gör så här:

1.Mixa bär, socker, citron och vatten. Sila genom en finmaskig sil.

2.frys bärsaften 3x20 minuter, och ta ut och rör igenom mellan varven.

3.Vispa äggvitorna lätt och vänd ner dem i smeten.

4.Frys sorbeten minst 4 timmar före servering.

Äppelsorbet

Du behöver:

350 g äpple

1 dl socker

2 dl äppelmust

2 msk calvados (kan uteslutas)

Så gör du:

1. Kärna ur äpplena och skär i mindre bitar, lägg allt i en kastrull med 3 dl äpplemust och 2dl socker.

2. Koka tills äpplena är mjuka.

3. Mixa i en mixer. Kyl. Tillsätt calvadosen och kör blandningen i glassmaskinen.

Jonas Andersson

Följ ämnen i artikeln